Confederațiile anunță o toamnă sindicală „fierbinte”
Confederaţia „Cartel Alfa” a anunţat că va picheta, între 25 și 29 septembrie, prefecturile de judeţ, urmând ca pe 4 octombrie să organizeze un miting în Piaţa Victoriei din Capitală. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de propunerea Guvernului de transferare a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Şi CNSLR – Frăţia spune că va declanşa acţiuni de protest, inclusiv grevă generală, dacă până la 1 noiembrie 2017 guvernul nu va modifica Legea dialogului social.
Grevă generală pentru Legea dialogului social
În ceea ce priveşte modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederaţii sindicale înaintată guvernului, „Cartel Alfa” transmite că efectele negative ale modificării legislaţiei dialogului social din 2011 prin desfiinţarea negocierii colective la nivel superior şi restrângerea dreptului la acţiune colectivă au condus la accentuarea inegalităţilor sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa.
CNSLR – Frăţia spune că va declanşa acţiuni de protest, inclusiv grevă generală, dacă până la 1 noiembrie 2017 guvernul nu va modifica Legea dialogului social.
În acest context, sindicaliştii susţin că Guvernul României şi organizaţiile patronale trebuie să înţeleagă că federaţia sindicală nu va accepta niciodată excluderea componentei sociale din actuala legislaţie a muncii, care lasă sindicaliştii fără drepturi.
Şi sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu protestele
Pe de altă parte, şi sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu protestele în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţământ. Astfel, sindicaliştii reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri. De asemenea, sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În plus, profesorii sunt nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. Astfel, în urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50%, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%. Dascălii spun că vor picheta, în 2 octombrie, între orele 12.00 – 14.00 prefecturile din fiecare judeţ, iar pe 4 şi 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului, dacă nu le vor fi luate în considerare solicitările.
Citiți și:
CNSLR Frăţia ameninţă Guvernul cu greva generală
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.