Comercianții de produse cosmetice, verificați de Protecția Consumatorilor, înainte de 1 și 8 Martie
Dat fiind faptul că vânzările la produse cosmetice cresc în această perioadă a anului, apropiindu-se 1 și 8 Martie, comisarii Protecției Consumatorilor au desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice, inclusiv la comerțul online, la nivelul întregii țări.
În urma controalelor, echipele au găsit la vânzare inclusiv produse cosmetice expirate. Astfel, persoanele care doresc să le facă o bucurie femeilor dragi din viața lor, cumpărându-le creme, farduri sau alte produse de îngrijire, sunt sfătuite să acorde mare atenție locului de unde le cumpără, felului în care arată ambalajul, datelor de pe etichetă etc..
Amenzi de aproximativ 1,2 milioane de lei
În total, comisarii au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei, în urma acțiunii.
„Au fost verificaţi 920 de operatori economici, din care 912 la vânzarea directă și 8 la vânzarea online. La 528 din agenții economici controlaţi, reprezentând 57,39%, s-au depistat abateri.
Au fost controlate produse in valoare de 5.325.812 lei, din care s-au constatat nereguli la produse în valoare de 512.737 lei. Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 670 de sancţiuni, din care 368 de avertismente şi 302 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.190.150 lei”, se arată într-un comunicat remis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
La vânzarea directă, comisarii au dispus 187 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 493.198 lei şi 80 de măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice cu data de minimă durabilitate depăşită (expirate), în valoare de 19.539 lei.
Cât privește vânzarea online, au fost dispuse 6 măsuri de remediere, prin corectarea sau completarea informaţiilor prezentate pe site-urile de prezentare şi publicitate, la care s-au constatat abateri.
Produsele contrafăcute, „trădate” de ambalaj și etichetă
Asemenea altor produse, și cele cosmetice trebuie cumpărate doar din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care este nevoie în caz de reclamație. „Produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie, cum ar fi tarabele sau persoane fizice «cu sacoşa»”, atenționează reprezentanții ANPC.
Și preţurile mici propuse pot ridica semne de întrebare, deoarece este probabil ca produsele să provină din filiere paralele.
Ambalajul corespunde valorii produsului. Astfel, sunt riscuri mari ca un produs „de lux”, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt contrafăcut.
„Să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi acesteia poate ascunde o contrafacere. Să ştie că unii producători şi importatori «de marcă» au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii. Să ştie că pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă ori al importatorului de produse din afara UE”, au transmis comisarii Protecției Consumatorilor.
Orice avertisment de pe ambalaj trebuie respectat, pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.
Data de expirare
Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia „A se folosi preferabil înainte de”, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată aceasta dată.
Anumite produse – precum cremele – nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni, de exemplu). La produsele cu data minimă de durabilitate mai mare de 30 de luni aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune, cum sunt deodorantele).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.