Expres
Colegiul Transilvania va forma viitorii tehnicieni în aviaţie! Astăzi a fost semnat protocolul de colaborare cu Airbus Helicopters
În parteneriat au intrat inclusiv Primăria Braşov şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov
Protocolul de colaborare pentru înfiinţarea Centrului de Formare Aeronautic de la Colegiul Tehnic Transilvania Braşov a fost semnat astăzi de primarul George Scripcaru, de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Ariana Bucur, de directorul adjunct al Colegiului, Daniela Felegean şi de reprezentanta Airbus Helicopters Industries, Mirela Petcu.
Amintim că, protocolul a fost aprobat în şedinţa din data de 26 mai a Consiliului Local Braşov şi rămâne valabil o perioadă nedeterminată după semnare, fiind susţinut şi de Ministerul Educaţiei, Ambasada Franţei, Colegiul Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă” din Bucureşti şi de alte entităţi.
Ca urmare a încheierii acestei colaborări, începând din noul an şcolar, în cadrul Colegiului Tehnic Transilvania va fi înfiinţată o clasă de a IX-a (învăţământ liceal, nu profesional), cu 28 de locuri, cu specializarea tehnician în aviaţie, iar elevii vor avea parte, printre altele, de tehnică pusă la dispoziţie de Airbus Helicopters, pentru orele de practică. Nu este de neglijat nici faptul că, după absolvire, tinerii vor avea prioritate la angajare în cadrul Airbus Helicopters.
Din anul şcolar 2017-2018 va exista şi specializarea tehnician în aparatură de bord
În funcţie de interesul manifestat de tineri şi de cerinţele pieţei, vor fi înfiinţate şi alte specializări, conform directorului unităţii de învăţământ, Daniela Felegean. De altfel, Colegiul Transilvania are depusă documentația de autorizare pentru specializarea tehnician în aparatură de bord, aceasta urmând să fie disponibilă din anul şcolar 2017-2018.
Inspectorul IŞJ Ariana Bucur a precizat că, pe viitor, unitatea de învățământ va încerca să aibă toate clasificările nivel 3 (școală profesională) și 4 (liceu) în domeniu aviatic. Totodată, a menţionat că s-a încheiat și un protocol de colaborare cu un colegiu din Franța, pentru a se va desfășura un schimb de elevi.
Dotările pentru laboratoare şi ateliere vor fi primite în vară
În vacanța de vară, compania va oferi colegiului dotările necesare pentru ateliere şi laboratoare, respectând astfel unul dintre angajamentele pe care și le-a luat compania prin semnarea parteneriatului.
Reprezentanta Airbus Helicopter, Mirela Petcu, a explicat că, acest protocol vine în urma înființării unei noi companii ce se va deschide anul acesta. „350 de specialiști își vor găsi loc la noi în companie”, a explicat ea, adăugând că, pe termen mediu, o parte dintre angajaţi vor putea fi selectaţi din rândul absolvenţilor Colegiului Transilvania.
„Orice pas făcut în această direcție este binevenit. Este un lucru bun că se reia o tradiție care a existat la această școală și este un pas important în ceea ce privește acest domeniu de activitate (…). Este un lucru important pentru componenta educațională și pentru copii, care o să se regăsească pe piața muncii cu o meserie în mână”, a declarat primarul George Scripcaru.
Angajamente
În cadrul acestei colaborări, Municipalitatea se obligă să asigure funcţionarea colegiului prin alocare de fonduri, inclusiv pentru reabilitarea imobilelor, în conformitate cu prevederile legale. Pe de altă parte, agentul economic se obligă să asigure mijloacele necesare pentru instruirea practică a elevilor în laboratoarele şi atelierele colegiului, să sprijine campania de promovare a ofertei educaţionale a colegiului, să formeze cadrele didactice şi să angajeze cu prioritate absolvenţi ai unităţii de învăţământ.
În fine, IŞJ trebuie să promoveze oferta educaţională a colegiului, să asigure informarea factorilor interesaţi, să ofere consiliere şi orientare elevilor şi să susţină planul de şcolarizare propus de Colegiul Tehnic Transilvania.
Lipsă de coordonare între alte instituţii
Cu ocazia semnării protocolului, primarul a amintit de lipsa de coordonare pe care a constatat-o între mai multe instituţii din municipiu, dând exemple din trei domenii: artistic, tehnic şi sportiv. Astfel, edilul a precizat că n-ar mai trebui să se ignore reciproc Liceul de Muzică, Facultatea de Muzică şi Filarmonica, respectiv Colegiul de Transporturi şi RAT Braşov şi, în fine, Liceul Sportiv, Facultatea de Muzică şi cluburile sportive din oraş (inclusiv Corona).
„Trebuie coerenţă atât cu cheltuielile, cât şi cu resursa umană şi cu rezultatul final”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.