COLECTIV. Totuşi, braşovenii sunt aşteptaţi să doneze sânge!
Asociaţia Studenţilor din Universitatea Transilvania (ASUT) a solicitat câteva răspunsuri de la Centrul de Transfuzie Sangvină Braşov, având în vedere tragedia care a avut loc la Colectiv. Studenţii au vrut să organizeze o campanie de donare de sânge, dar după ce iniţial au primit acceptul, au fost anunţaţi că „e prea mult sânge“, că „nu există o cerere aşa de mare“ şi că „sunt prea mulţi donatori“. Din acest motiv, studenţii au solicitat mai multe lămuriri.
Întrebările studenţilor braşoveni:
„În data de 28 octombrie 2015, la sediul Centrului de Transfuzie Sangvină din Braşov, situat pe Strada Victor Babes, Nr. 21-22, s-a prezentat un reprezentant ASUT, în persoana domnişoarei Cristina Şenchiu, pentru a verifica disponibilitatea demarării unei campanii de donare în perioada 9-12 noiembrie, în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului uniFEST (festival ce se desfăşoară în perioada 4-17 noiembrie). Aici colega noastră a stat de vorbă cu doamna Doina Manolăchescu, asistent şef în cadrul centrului. Aceasta din urmă i-a comunicat colegei noastre faptul că în aceeaşi perioadă se desfăşoară şi o altă campanie şi este posibil să fie necesară chemarea din concediu a asistentelor pentru ca recoltarea să se facă în condiţii optime. În urrna discuţiei a rămas că doamna Manolăchescu va reveni cu un telefon pentru a ne comunica dacă rămâne setată această campanie pentru perioada sus amintită.
În aceeaşi zi, 28 octombrie 2015, in jurul orelor 14:00, colega noastră a fost sunată de către doarnna Doina Manolăchescu care i-a transmis faptul câ se poate organiza campania în perioada precizată mai sus, oferindu-i totodată şi regulamentul pe care trebuie să îl aibă iîn vedere studenţii donatori.
Ca urmare a acestui acord verbal am procedat la promovarea campaniei de donare pe toate canalele de care noi dispunem (indoor T afişe, flyere, outdoor afişe, flyere, dar şi online – newsletter, reţele de socializare, grupuri discuţie studenţi), precum şi încheierea unor parteneriate.
În data de 7 noiembrie 2015 (sâmbătă), în jurul orelor 18:00, colega noastră a fost sunată de către doamna Manolăchescu, pentru a i se comunica câ nu mai putem desfăşura campania de donare, aducând următoarele motive (citez):
1. Avem prea mult sânge.
2. Sângele este perisabil.
3. Nu avem cerere aşa mare de sânge.
4. Sunt prea mulţi donatori pentru cererea de sânge pe care o avem.
Având în vedere cele prezentate mai sus, dar şi evenimentele nefericite desfăşurate în ţară (incendiul din Club Colectiv Bucureşti, incendiul de la fabrica VelPitar Braşov), vă rugăm să lămuriţi următoarele:
1. Este sau nu nevoie de sânge în România? Dar în Braşov?
2. Se poate transfera sângele şi către alte centre dacă este prea mult la Braşov?
3. Există noţiunea de „prea mult sânge“?
4. Dacă există sânge în exces nu poate fi folosit parţial (masă trombocitară, masă eritrocitară, plasmă, sânge integral) pentru alte situaţii de urgenţă?
5. Care este numărul maxim de donatori/ zi acceptat la Centrul de Transfuzii Sangvină Braşov?“, sunt câteva din întrebările puse de studenţi.
6. A reprezentat doamna Manolachescu sâmbătă seara interesele Centrului de Transfuzii Sangvină Braşov?“.
Răspunsul oficial de la Centrul de Transfuzie Sangvină Braşov:
„1. Da, este nevoie de sânge în România şi în Braşov.
2. Da, se poate transfera sângele şi către alte centre, dacă este prea mult la Braşov, dar acest transfer trebuie efectuat la cererea expresă a acestora.
3. Da, există noţiunea de „prea mult sânge“, dar în perioade dificile cu impact extrem (aceste momente au fost 2 în decurs de 25 de ani: Revoluţie şi catastrofa Colectiv).
4. Unităţile de sânge au termene de valabilitate diferite în funcţie de componentul procesat: masa trombocitară — 5 zile, masa eritrocitară — 30 zile, masa eritrocitară resuspendată — 42 zile, plasa —1 an, crioprecipitat — 1 an.
5. Numărul donatorilor prezenţi la CTS Braşov a fost diferit, variind între 20 — 30 persoane/zi în lunile august — septembrie — octombrie 2015, iar media fiind de 50 persoane/zi şi ajungând la 300 persoane/zi în săptămâna 2 — 6 noiembrie 2015.
6. D-na Manolescu Doina este asistent şef la CTS Braşov fiind membru al Consiliului de Administraţie“, se arată în răspunsul oficial.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.