Expres

COLECTIV. Plângere penală împotriva autorităţilor, pentru că nu au cerut ajutor

 

Asociația „Dăruiește Viață“ a făcut o plângere penală împotriva autorităților, legată de cazul Colectiv. Plângerea a fost înaintată către Procurorul General al României. În plângere se arată că, deși se impunea, nu s-a solicitat asistență în cadrul mecanismului Uniunii Europene, în scopul limitării consecinţelor tragice. La peste trei luni de la incendiu, „cei peste 100 de supraviețuitori și familiile celor 63 de morți nu au primit niciun răspuns din partea autorităților, nici o anchetă administrativă nu a fost finalizată şi nimeni din aparatul administrativ nu și-a asumat responsabilitatea modului în care a fost gestionată îngrijirea victimelor în primele zile de după incident“, se arată într-un comunicat.

„ Corpul medical şi societatea civilă au reacţionat extraordinar, mobilizându-se şi făcând eforturi supraomeneşti pentru a salva vieţile celor peste 100 de supravieţuitori. În schimb, autorităţile au preferat să declare public că nu se impune, sub niciun aspect, apelul la ajutor din afara ţării, inclusiv la ajutorul Comunităţii Europene, deoarece România poate asigura tratament la nivelul celui existent în Germania sau Belgia, astfel, zeci de pacienţi au murit în spitalele bucureştene din cauza condiţiilor improprii şi a infecţiilor nozocomiale.

În Bucureşti, niciun spital nu avea dotările necesare tratării marilor arşi, iar cei îndreptăţiti să solicite ajutor internaţional, activând mecanismul european de protectţe civilă, nu au facut-o.

Pentru ca opinia publică are dreptul să cunoască adevarul, să afle care sunt greşelile în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi, astfel, să ceară măsuri imediate de corectare a acestora pentru a evita astfel de situaţii pe viitor, Asociaţia Dăruieşste Viaţa a înaintat, către Procurorul General al României, o plângere împotriva autorităţilor componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, deoarece consideră că, deşi se impunea şi existau pârghiile necesare, imediat după producerea tragediei Colectiv, din 30 octombrie 2015, nu s-a solicitat asistenţă în cadrul mecanismului Uniunii Europene, în scopul limitării consecinţelor adverse imediate ale dezastrului“, se arată pe site-ul daruiesteviata.ro.

„Avem datoria să nu uităm. Niciodată. Sunt 63 de oameni care au murit și alte zeci de oameni vor purta cu ei, toată viața lor, însemnele acestei tragedii. Din punctul nostru de vedere, autorităţile nu au activat mecanismul european de protecție civilă, ba mai mult, au declanșat mecanismul de dezinformare, împiedicând familiile să acționeze rapid, chiar prin eforturi financiare proprii”, se mai arată în comunicat.

Citiţi şi:

SCRISOARE de la un rănit din Colectiv: „Sunt extraordinar de dezamăgit“


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare