Cod roșu de caniculă în Europa
Portugalia și Spania au emis sâmbătă alerte din cauza vremii extrem de calde, înregistrând un val de căldură cu temperaturi care se apropie de recorduri în sudul Europei. Portugalia a emis o alertă cod roșu de căldură extremă în peste jumătate din teritoriul țării, unde temperaturile se apropiau de 46 de grade Celsius. Cea mai mare temperatura înregistrată în Portugalia a fost de 47,4 grade C, în 2003. Temperatura mare și seceta au condus la izbucnirea mai multor incendii de vegetație în Portugalia. Aproximativ 700 de pompieri și zece avioane lupta împotriva celui mai important incendiu, care a distrus 1.000 de hectare în apropierea localității Monchique, în regiunea Algarve (sud).
„Este o situație foarte gravă, din cauza căldurii extreme”, a avertizat președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa. Valul de căldură urma să atingă apogeul sâmbătă în Portugalia, cu 46 grade C în orașul Setubal, în apropiere de Lisabona, potrivit institutului portughez pentru mare și atmosferă, scrie AFP. Cu titlu comparativ, temperatura în Death Valley din California – unul dintre clee mai calde locuri de pe planetă – urma să atingă 48 grade C în același moment, potrivit site-ului american de previziuni meteorologice AccuWeather. La Lisabona, parcurile de joacă au fost închise, iar publicul a fost invitat să-și limiteze activitățile în exterior. Primăria a decis de asemenea să deschidă centre de primire a persoanelor fără adăpost, pentru a le permite să se adăpostească de căldură.
Vineri, 16 stații meteo din Portugalia au înregistrat temperaturi-record. La Alcacer do Șal, în apropiere de Setubal, au fost 45,9 grade C. Spania a emis, de asemenea, avertismente de caniculă în zone din sud, unde se preconiza ca temperaturile să atingă 45 grade C în orașele Sevilla, Huelva, Badajoz și Cordoba, scrie AP. Recordul de temperatură al Spaniei, de 46,9 grade C, a fost înregistrat la Cordoba în iulie 2017. Doi bărbați au murit vineri în Spania, din cauza caniculei, unul la Barcelona, iar celălalt în regiunea Murcia (sud-est), potrivit autorităților spaniole. Masa de aer caldă aflată la originea caniculei provine din Africa și aduce praf din Deșertul Sahara, care face cerul să pară galben închis sau portocaliu în anumite locuri. Pe de altă parte, în Austria, câini de poliție însărcinați să asigure securitatea unui turneu de volei pe plajă, aduși să patruleze pe suprafețe fierbinți, au fost încălțați cu încălțări speciale, menite să le apere labele, a anunțat poliția. Mercurul urma să urce sâmbătă până la 34 grade C la Viena, însă temperatura suprafețelor expuse la soare poate depăși cu ușurință 50 grade. Autoritățile din Olanda au închis anumite porțiuni ale unor austrazi, deoarece asfaltul a început să se topească sub soarele arzător. În centrul țării, municipalitatea din Zwolle a procedat de vineri la o tăiere a unor crengi a peste 100 de plopi, care riscă să se rupă brusc din cauza căldurii și să creeze situații periculoase, a anunțat postul public NOS. La fel ca în Franța, sâmbătă este o zi neagră pe drumuri în Italia, din cauza unei circulații auto masive, șoferii riscând să rămână blocați în trafic sub soare în nord, și să înfrunte furtuni violente, grindină și ploi torențiale după-amiază în sud. După cea mai caldă lună iulie din ultimii 250 de ani și o serie de incendii, averse au răcorit cea mai mare parte a teritoriului suedez sâmbătă. Mercurul a coborât la temperaturi normale în acest anotimp, între 20 și 25 de grade Celsius, potrivit institutului meteorologic suedez.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.