Expres

Coadă pentru dat bani / „Plătește în 30 de secunde”, ne învață Primăria (video)

Coadă pentru dat bani /„Plătește în 30 de secunde”, ne învață Primăria

După o tradiție greu de înțeles, încă din prima zi în care brașovenii își pot plăti taxele și impozitele locale s-a creat aglomerație. Chiar îinainte ca ghișeele să fie deschise, mulți contribubail s-au așezat la coadă, la sediul Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL). Oamenii spun că vor să achite dările de acum, ca să scape de grijă. Sigur că și reducerea de 10%, oferită de municipalitatea brașoveană atrage, dar aceea se acordă până în 31 martie celor care se achită integral de obligații. Anul trecut bonificația acordată a fost de 5%.

Cum puteți scăpa de dări fără timp pierdut

Pentru a evita aglomerația la ghișee, Direcția Fiscală le reamintește brașovenilor că au la îndemână mai multe posibilități de a plăti taxele și impozitele și le recomandă să facă aceste plăți on-line sau de la cel mai apropiat aparat SelfPay.
Astfel, contribuabilii au la dispoziție următoarele modalități de plată:

  • ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
  • numerar sau card bancar, în lei, la stațiile de Plată SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate (localizarea acestora se găsește la adresa https://selfpay.ro/localizare/ );
  • on-line, cu cardul bancar, pe site-ul www.brasovcity.ro (necesită cont de utilizator);
  • on-line, cu cardul bancar, pe site-ul www.ghiseul.ro (necesită cont de utilizator);
  • numerar sau card bancar, în lei, la casieriile Direcției Fiscale de pe str. Dorobanților nr. 4 și str. Lungă nr. 14.
    Detalii despre obținerea unui cont electronic pe site-ul www.brasovcity.ro sau www.ghiseul.ro, precum și pașii necesari, se găsesc pe site-ul Direcției Fiscale Brașov (http://www.dfbv.ro/ ), secțiunea Taxe si impozite – „Modalități de plată“.
    Autoritățile reamintesc că termenele de plată pentru impozitele și taxele locale datorate de persoanele fizice și juridice pentru anul 2024 sunt 31 martie și 30 septembrie.
    Impozitul pe clădiri, teren sau mijloace de transport, de până la 50 de lei inclusiv, datorat bugetului local de către contribuabil, se plătește integral până la primul termen de plată.
    Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, conform art. 183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Taxele și impozitele au fost indexate cu rata inflației

Pentru anul 2024, valorile impozitelor stabilite de Consiliul Local prin HCL. nr. 293/2023 au fost actualizate, conform prevederilor Codului Fiscal, cu indicele de inflație, respectiv cu 13,8 %.
În acest context, pentru anul 2024 Direcția Fiscală a oferit câteva exemple de impozit datorat de persoane fizice, astfel:
• Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 65mp aflată în zona A, impozitul va fi de 295 lei;
• Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona B, impozitul va fi de 217 lei;
• Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona C, impozitul va fi de 187 lei;
• Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 43 mp aflată în zona D, impozitul va fi de 153 lei;
•Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona A, 500 mp – 691 lei;
•Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona B, 500 mp – 520 lei;
•Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona C, 500 mp – 349 lei;
•Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona D, 500 mp – 163 lei.

Vehiculele electrice, scutite de impozit

Impozitul pe mijloacele de transport va fi și el, de exemplu, 73 lei pentru o capacitate cilindrică de 971 cmc, 102 lei pentru mașinile cu motoare de 1.321 cmc, 328 lei pentru cele cu motoare de 1.996 cmc, 1.575 lei pentru cele de 2.350 cmc, în timp ce pentru o mașină cu motor de 2870 cmc, o persoană fizică va plăti un impozit anual de 3.937 de lei, iar pentru una cu motor de 3350 cmc, impozitul va ajunge la 8.986 lei.
Vehiculele electrice beneficiază de scutire de impozit, iar pentru hibride, impozitul datorat este cu 95% mai mic decât în cazul unui vehicul doar cu motor cu combustie internă, de aceeași capacitate cilindrică. De exemplu, pentru un vehicul hibrid cu capacitatea cilindrică de 1.798 cmc, impozitul este de doar 15 lei, față de impozitul pentru un vehicul convențional cu aceeași capacitate cilindrică, în sumă de 295 lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
10 luni în urmă

Priviti pozele. Astia au si drept de vot.

Back to top button