Expres

CNAS strigă din nou că vine „lupul”

 

Serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraților cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului național de sănătate începând cu 1 septembrie, precizează oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat de presă.

„Opoziția nu își mai amintește de lungul șir de președinți ai CNAS și miniștri PDL — PNL ai sănătății care trebuiau să implementeze sistemul cardului de sănătate și probabil nici nu a calculat suma care s-a risipit prin prisma neglijenței lor. De asemenea, dacă i-ar fi interesat ce face guvernarea, ar fi observat că de astăzi rulează spotul TV care anunță că de la 1 septembrie cardul devine obligatoriu sau măcar declarația președintelui CNAS pe această temă și nu ar mai fi pierdut vremea cu acea conferință de presă”, susține CNAS în comunicatul citat.

Reacția vine după ce, în cursul zilei de marți, prim-vicepreședintele PNL Cristian Bușoi a solicitat Executivului să implementeze cardul național de sănătate, subliniind că nu există niciun motiv pentru o nouă amânare și că, în caz contrar, va fi un nou motiv pentru a cere demisia Guvernului.

În context, comunicatul CNAS reamintește că ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că s-a decis că utilizarea cardului de sănătate nu mai poate fi amânată, sistemul are nevoie de acest instrument, iar economiile care se vor face se vor regăsi în numărul și calitatea serviciilor oferite asiguraților.

La rândul său, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, subliniază că a venit momentul ca acest card să funcționeze așa cum a fost el gândit. „Consider că a fost suficientă perioada de acomodare. Totodată, această perioadă a fost necesară. Am considerat important să ne asigurăm că acest instrument util pentru sistem nu blochează accesul asiguraților la servicii medicale. Sunt convins că vor exista critici indiferent de momentul în care cardul va fi singurul instrument de validare și decontare a serviciilor din sistem“, explică Ciurchea, citat în comunicatul de presă.

CNAS informează că serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraților în baza cardului național de sănătate începând cu 1 septembrie, excepție făcând asigurații pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceștia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare și decontare – prin „instrumentul electronic”, respectiv Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), în care, pe baza CNP, se poate verifica dacă pacientul este asigurat – până când cardul lor va fi tipărit și transmis prin poștă.

Asigurații pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidența căreia se află pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate, precizează CNAS.

În prezent, conform sursei citate, la casele de asigurări de sănătate se află peste 300.000 de carduri care așteaptă să fie ridicate, în timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja la asigurați. De asemenea, potrivit CNAS, casele de asigurări de sănătate eliberează adeverințe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită duplicat (în caz de furt, pierdere sau deteriorare sau de schimbare a numelui) și pentru asigurații care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate. La Brașov au ajuns din septembrie 2014 peste 380.000 de carduri, mai mult de 90% fiind eliberate asiguraților prin poștă. „La nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov mai sunt de eliberat în jur de 11.000 de carduri naţionale, dintre cele 27.000 pe care le-a returnat Poșta și a căror distribuire o facem noi din ianuarie. Până la această dată au fost depuse în jur de 1.800 de solicitări pentru eliberare de carduri duplicat pentru situaţii de pierdere, furt sau schimbare de nume prin căsătorie. Pentru aceştia şi pentru cei care le-au depus din cauză de furt, pierdere sau schimbare de nume s-au emis adeverinţe înlocuitoare, valabile 60 de zile”, a precizat jr. Ancuţa Daisa, purtător de cuvânt Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov. Pentru al doilea card se plătesc 15,4 lei, indiferent de motivul solicitării duplicatului.

Totodată s-au depus şi 250 de carduri de către beneficiarii acestora din motive de religie sau de conştiinţă. Şi aceştia primesc adeverinţe înlocuitoare, dar valabile 90 de zile.

Între timp, peste 1.000 de carduri naţionale de sănătate tipărite pe numele asiguraţilor Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ) au ajuns la CASJ Braşov şi vor fi distribuite posesorilor ori la ghişeu, ori prin medicii de familie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button