Expres

CJ Brașov, probleme cu proiectele prin „Valul Renovării”

CJ Brașov, probleme cu proiectele prin „Valul Renovării”

Stadiul implementării proiectelor pentru care administraţia publică judeţeană a obţinut finanţări nerambursabile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), precum şi de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a fost subiectul unei şedinţe de lucru pe care preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban, a avut-o cu directorii din aparatul executiv şi de la Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov.
Cele 13 contracte PNRR accesate pe componentele C5 – „Valul Renovării” (cinci proiecte), C12 – „Sănătate” (cinci proiecte), C7 – „Transformare digitală” (un proiect) şi C15 – „Educaţie” (două proiecte), precum şi proiectul AFM privind dotarea cu microbuze ecologice a şcolilor din judeţ au fost analizate din punctul de vedere al etapelor de realizare, în condiţiile în care termenul pentru încheierea acestora este 31 decembrie 2026.
Din totalul proiectelor PNRR, cel privind „Reabilitare Clădire Administrativă cu anexe, relocare secţii spitalizare de zi şi Ambulator din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov”, cu o valoare totală de 2.115.619,07 lei, a fost încheiat cu succes. În cazul celorlalte, obiectivele de investiţii sunt în etapele procedurale ale achiziţiilor publice.

  • Renovare energetică a Spitalului de Copii

În cazul proiectelor accesate pe „Valul Renovării”, autoritatea publică a judeţului Braşov a fost nevoită să reia procedurile pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare, modernizare şi eficientizare energetică a imobilului din Codlea aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, a Secţiei exterioare Zărneşti din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov şi a clădirii CJ Braşov din B-dul Eroilor nr. 5 unde a funcţionat fosta cantină PCR, deoarece ofertele depuse anterior nu au fost conforme.
În schimb, se apropie de sfârşit cea mai amplă achiziţie, cea privind execuţia lucrărilor vizând creșterea eficienței energetice a clădirii Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov. În cazul în care va fi atribuită această achiziţie, cu o valoare estimată la 38.247.363,57 lei fără TVA, şantierul ar putea începe în cursul anului 2024. Pe componenta de renovare energetică, proiectele aflate în implementare includ investiţii a căror valoare totală depăşeşte 74,8 de milioane de lei.

  • Dotare pentru spitale

Proiectele privind dotarea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase şi a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii cu echipamente destinate reducerii riscului de infecţii nosocomiale şi cele vizând dotarea cu aparatură performantă a Ambulatorului integrat şi a Compartimentului de terapie intensivă neonatală din cadrul Maternităţii sunt în grafic, în condiţiile în care există ofertanţi pentru majoritatea loturilor de echipamente scoase la licitaţie, în cazul celor neofertate procedurile urmând a se relua. Prin intermediul acestor cinci proiecte de dotări, administraţia judeţeană va face achiziţii în valoare totală de peste 44,35 milioane de lei.

Biblioteci și microbuze verzi

Alte achiziţii desfăşurate în prezent au ca obiect dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților preuniversitare de învățământ special și a Palatului Copiilor Braşov, respectiv cumpărarea de microbuze verzi pentru şcolile din judeţ – proiecte PNRR care totalizează aproximativ 44 de milioane de lei.
Cel mai recent proiect contractat de Consiliul Judeţean în cadrul PNRR este cel privind crearea unei rețele de hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale în bibliotecile din județul Brașov, cu o valoare totală de 19.923.533,47 lei. Contractul de finanţare a fost semnat luna trecută, iar echipa de implementare lucrează la pregătirea documentaţiilor în vederea lansării achiziţiilor.
În ceea ce priveşte proiectul AFM, în valoare de 25 de milioane de lei, vizând cumpărarea de microbuze şcolare cu emisii reduse, procedurile de achiziţie urmează să fie lansate pe platforma e-licitatie.ro.
Trebuie menţionat faptul că încă patru proiecte de digitalizare a spitalelor au fost depuse de Consiliul Judeţean Braşov pe componenta C7 – „Transformare digitală”, au fost aprobate şi urmează semnarea contractelor de finanţare.
„De la renovarea energetică a clădirilor publice la dotarea cu echipamente şi aparatură medicală a spitalelor pe care le administrăm, de la digitalizarea bibliotecilor din judeţ la achiziţia de microbuze verzi pentru şcolile din mediul rural, avem în atenţie realizarea tuturor investiţiilor de care comunităţile judeţului Braşov au nevoie pentru dezvoltare economico-socială şi creşterea calităţii vieţii concetăţenilor noştri. Având în vedere că termenul pentru finalizarea proiectelor PNRR este anul 2026, trebuie să ne asigurăm că reuşim să implementăm toate investiţiile pe care le-am prevăzut, astfel încât să utilizăm la maximum fondurile nerambursabile atrase. Proiectele PNRR şi AFM pe care le avem în implementare înseamnă pentru judeţul Braşov investiţii a căror valoare totală depăşeşte 200 de milioane de lei”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button