CJ BRAȘOV, primul care scapă de birocrație. La pachet cu spitalele, asistența socială și protecția copilului
Consiliul Județean Brașov este primul din România care implementează un sistem informatic integrat privind digitalizarea administrativă.
Astfel, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea procesului decizional și reducerea birocrației la nivelul Consiliului Județean Brașov”, a fost adjudecat contractul privind Servicii de dezvoltare și implementare a Sistemului informatic pentru optimizarea procedurilor și fluxurilor de lucru administrative din Consiliul Județean Brașov.
Contractul este rezultatul procedurii de achiziție derulate în sistem competitiv la nivel european, toate etapele procedurii fiind avizate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice. Valoarea contractului este de 1.579.939,00 lei fără TVA, durata acestuia fiind de 18 luni.
În cadrul contractului se va implementa un sistem informatic integrat (portal web, captură documente, arhivare electronică, fluxuri de lucru cu documente, registratură electronică și management arhivă fizică de documente) care va furniza digital fluxurile de lucru în scopul eficientizării procesării documentelor, evitării întreruperilor ce pot aparea în fluxurile informaționale ale instituției și reducerii întârzierilor în procesul decizional, cu impact asupra activităților operative ale aparatului de specialitate din cadrul Consiliului Județean Brașov.
Astăzi a avut loc o primă întâlnire de lucru a conducerii executive a Consiliului Judeţean Braşov cu reprezentanţii firmei care a câştigat contractul, pentru familiarizarea beneficiarilor cu sistemul informatic care va fi achiziţionat şi implementat la nivelul instituţiei.
„Am participat alături de colegii mei la prezentarea sistemului informatic pe care îl vom implementa la nivelul instituţiei, un sistem care va contribui în mod esenţial la debirocratizarea activităţii noastre. Mă bucur că suntem primul consiliu judeţean din România care va dispune de astfel de sistem informatic integrat privind digitalizarea administrativă. Iată că accesăm fonduri europene pe toate programele şi axele pentru care suntem eligibili, Programul Operaţional Capacitate Administrativă fiind un alt instrument prin intermediul căruia am atras finanţări nerambursabile pentru judeţul Braşov”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Aproape șapte milioane de lei pentru digitalizare
Proiectul „Îmbunătățirea procesului decizional și reducerea birocrației la nivelul Consiliului Județean Brașov”, cu o valoare totală de 3.750.775,47 lei, din care 3.657.759,96 lei este valoarea cofinanțării UE, asigurată prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, este implementat de CJ Brașov în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov.
Ca o continuare firească a acestui proiect, Consiliul Județean Brașov a semnat în 22 mai 2020, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, un nou contract de finanțare, cel pentru proiectul „Digitalizarea serviciilor sociale și medicale aflate în competența Consiliului Județean Brașov”, în valoare de 2.964.024,96 lei. Acest proiect vizează digitalizarea administrativă pentru cele unitățile medicale din subordine și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.
Digitalizarea administrației va permite ca procedurile administrative să se desfășoare fără constrângeri geografice sau de timp, contribuind astfel la un confort sporit pentru cetățeni și firme private. Acest lucru va face serviciile administrative accesibile 24 de ore pe zi, scurtând drastic timpul de reacție și scutind eforturi importante depuse în prezent cu activitatea administrativă curentă, în același timp contribuind la o transparență efectivă a activității instituției publice.
Printre avantaje se numără:
Furnizarea de informații administrative prin mijloace electronice. Va fi posibilă obținerea electronică a documentelor administrative, a reglementărilor naționale și locale, a planurilor și a performanței măsurilor și proiectelor derulate de Consiliul Județean Brașov, obținerea de rapoarte și informații statistice 24 de ore pe zi.
Depunerea electronică (cerere, notificare etc.). Va fi posibilă depunerea solicitărilor de la domiciliu sau de la birou, 24 de ore din 24.
Proceduri electronice pentru venituri și cheltuieli. Va fi posibil să se construiască bugetul instituției într-un timp mult mai scurt și cu o acuratețe mult mai mare, iar cetățenii și firmele private pot să plătească taxe și impozite prin intermediul internetului.
Documente electronice. Practic, toate documentele generate de administrație se vor elabora pe cale electronică (fără hârtie), prin implementarea tehnologiei de semnătură electronică și arhivă electronică.
Promovarea digitalizării serviciilor publice va avea impact asupra multor domenii gestionate de Consiliul Județean, cum ar fi atribuțiile legate de asistență medicală, asistență socială, cultură, transport etc. și este de așteptat să aducă îmbunătățiri în calitatea vieții în ansamblul său, prin furnizarea de servicii publice diversificate și de înaltă calitate. De asemenea, digitalizarea poate permite cetățenilor să formeze în mod voluntar rețele online și să participe activ la activitățile administrative și la activități sociale, ceea ce poate duce la implementarea administrării participative într-un sens real. În plus, se pot obține informații ușor accesibile în diverse domenii, cum ar fi utilizarea de informații stocate în biblioteci și muzee de la domiciliu (pentru care se are în vedere accesarea de noi proiecte în viitor). Astfel, digitalizarea activităților care sunt strâns legate de viața de zi cu zi a oamenilor va contribui la îmbunătățirea alfabetizării informaționale a tuturor și corectarea decalajului digital.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.