Expres

CJ Brașov acordă finanțări nerambursabile și în 2023

CJ Brașov acordă finanțări nerambursabile și în 2023. ONG-urile sau instituţiile care derulează programe culturale, sportive, pentru tineret sau au proiecte destinate unităţilor de cult au şi în acest an fonduri de la bugetul județean. Sumele și ghidurile de finanţare nerambursabilă au fost aprobate de plenul Consiliului Judeţean Braşov, în ultima ședință. Vicepreşedintele CJ Szenner Zoltan şi directorul executiv al Direcţiei Management Proiecte, Toaso Imelda, au prezentat luni detaliile programelor de finanţare.

Valoarea totală a finanţărilor nerambursabile pe care le va acorda Consiliul Judeţean Braşov în acest an depășește 5 milioane de lei.
Cele mai mari bugete au fost stabilite pentru proiectele operatorilor culturali din domeniul privat, respectiv 1,8 milioane de lei, pentru sportul de performanţă, 1,2 milioane de lei, iar pentru culte – un milion de lei. Anul acesta, ghidurile de finanţare au suferit ajustări, impuse de modificările legislative din ultima perioadă.

„Dacă în cazul programelor dedicate proiectelor culturale, anul trecut valoarea maximă care se putea obține era de 100.000 pentru proiecte mari și 50.000 pentru proiectele mici, în acest an vorbim de o alocare financiară în valoare de 120.000 pentru proiecte mari și 60.000 pentru proiectele mici”, a precizat Toaso Imelda.

Potrivit calendarului stabilit de administrația județeană, pot fi depuse proiecte pentru obținerea de finanțări nerambursabile etapizat, până luna viitoare.

Proiectele culturale beneficiază de cea mai mare alocare

Cea mai mare alocare – 2.250.000 lei este pentru proiectele culturale. Acestea sunt şi primele pentru care au fost lansate apelurile de proiecte. În 3 martie a fost deschis apelul pentru evenimentele culturale derulate de instituţiile publice, termenul-limită de depunere a dosarelor fiind 3 aprilie. Suma totală disponibilă prin această axă de finanţare este de 450.000 lei, iar suma maximă nerambursabilă ce se alocă pentru un proiect este de 30.000 lei.
Al doilea apel de proiecte – pentru evenimentele culturale private, a fost lansat în 6 martie, iar cererile de finanţare pot fi depuse până în 5 aprilie. Pentru acest program de finanţare a fost prevăzută suma totală de 1.800.000 lei. Pentru aceste proiecte, finanţarea nerambursabilă va fi de maxim 120.000 lei (dacă valoarea totală a proiectului este mai mare de 200.000 lei) sau de maxim 60.000 lei (pentru proiectele cu o valoare maximă mai mică de 200.000 lei).

Contribuția proprie, și sub formă de activități de voluntariat

Conform explicaţiilor directorul executiv al Direcţiei Management Proiecte, Toaso Imelda, în acest an au fost introduse mai multe noutăţi. „Ghidurile de cultură au fost revizuite în special datorită modificărilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 51/1998, apărute în cursul anului 2022, dar conţin şi modificări în ceea ce priveşte valoarea maximă a alocării financiare neramburabile ce se poate acorda pe un proiect. Printre altele, din acest an, în bugetul proiectului se poate introduce contribuţia proprie în natură, sub formă de activităţi de voluntariat. Cuantificarea acestora se face prin raportare la valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru fiecare contract de voluntariat”, a precizat Toaso Imelda.
Totodată, eligibile sunt şi cheltuielile cu achiziţia de mijloace fixe (maxim 25% din totalul finanţării nerambursabile acordate), condiţia fiind obiectele cumpărate să fie folosite în perioada derulării contractului.

1.500.000 lei pentru finanțarea proiectelor sportive

Pentru finanţarea proiectelor sportive, suma totală alocată de la bugetul judeţului Braşov este de 1.500.000 lei, din care 1.200.000 lei pentru „Sportul de performanţă”, iar 300.000 lei, pentru „Sportul pentru toţi”. Şi în cazul ghidurilor pentru finanţarea sportului au apărut câteva noutăţi. De exemplu, pentru Programul „Sportul de performanţă” – sporturi neolimpice, au fost stabilite sumele maxime pentru organizare şi participarea la competiţii internaţionale sau naţionale. Suma maximă pentru un proiect este cuprinsă între 60.000 lei şi 40.000 lei. Apelul de proiecte se deschide în 9 martie, termen-limită: 10 aprilie.
La „Sportul pentru toţi”, valoarea maximă a finanţării nerambursabile pentru un proiect sportiv este de 60.000 lei. Proiectele pot fi depuse din 13 martie până în 12 aprilie.

Încă o axă de finanțare pentru tineret

În 2022 a fost primul an în care Consiliul Judeţean Braşov a acordat finanţări prin „Programul pentru tineret”. Vicepreşedintele CJ Szenner Zoltan spune că programul a fost un succes. Suma totală alocată în bugetul judeţean pe anul 2023 pentru „Programul pentru tineri” este de 300.000 de lei. „Anul acesta a mai fost introdusă o axă de finanţare: Inovare şi educaţie multidisciplinară. Pentru fiecare proiect din această axă se acordă o finanţare nerambursabilă de cel mult 20.000 lei”, a precizat Szenner.
Apelul de proiecte se deschide în 14 martie, termen-limită, 14 aprilie.

Un milion de lei pentru unitățile de cult

CJ Brașov acordă finanțări nerambursabile și în 2023. Pentru finanţarea proiectelor derulate de unităţile de cult, este alocată suma de 1.000.000 lei. Banii se vor repartiza pentru lucrări la clădiri, dar şi pentru alte categorii de proiecte, cum este cazul celor ce vizează conservarea patrimoniului.
Ghidul solicitantului pentru sprijin financiar acordat unităților de cult, a fost modificat substanțial anul trecut, urmărind departajarea solicitărilor de finanțare în functie de mai multe criteriile enunțate. Având în vedere faptul că am fost mulțumiți de rezultat, după încheierea sesiunii de finanțare, anul acesta a fost doar ușor modificată grila de evaluare a solicitărilor”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean.

Apelul de proiecte se deschide în 21 martie, iar termenul-limită e 20 aprilie.

Sperăm ca și anul acesta un număr cât mai mare de organizații și instituții cu activitate în domeniile finanțate de Județul Brașov să acceseze finanțări nerambursabile și să propună proiecte care să promoveze potențialul cultural, sportiv, social și de mediu al județului, adăugând plus de valoare comunităților și oamenilor

Szenner Zoltan, vicepreședintele CJ Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button