Expres

Cine va plăti pagubele de peste 1 miliard de dolari provocate de pana Microsoft?

Cine va plăti pagubele de peste 1 miliard de dolari provocate de pana Microsoft?

Costurile întreruperii globale de vineri ar putea depăși 1 miliard de dolari, potrivit experților care spun însă că este prea devreme pentru o estimare exactă, scrie CNN. Pana a fost provocată de o actualizare de software a firmei de securitate cibernetică CrowdStrike și a afectat aproape 8,5 milioane de dispozitive Microsoft.

Un expert în securitate cibernetică a descris pana majoră de vineri ca fiind „cea mai mare întrerupere IT din istorie”. Din cauza ei, peste 5.000 de zboruri au fost anulate și au fost perturbate nenumărate alte activități economice, generând pierderi uriașe pentru companii.

„Factura” s-ar putea ridica la peste 1 miliard de dolari, estimează pentru CNN Patrick Anderson, CEO al companiei de consultanță Anderson Economic Group. Ba mai mult consecințele încă apar și ar mai putea dura zile întregi până când toate sistemele vor reveni la normal.

CrowdStrike, compania de la care a pornit totul, și-a cerut scuze, dar nu a specificat dacă va oferi despăgubiri clienților afectați. Contactați de CNN, reprezentanții companiei de siguranță cibernetică nu a oferit un răspuns clar. Experții se așteaptă la cereri de despăgubiri și posibile procese. „Dacă ești avocatul CrowdStrike, nu te vei bucura de restul verii” a spus Dan Ives, analist de tehnologie la Wedbush Securities.

CrowdStrike este lider în securitatea cibernetică, iar veniturile sale anuale sunt sub 4 miliarde de dolari. James Lewis, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, sugerează că CrowdStrike ar putea avea protecții legale în contractele cu clienții.

Reputația companiei, cea mai afectată

Va pierde CrowdStrike clienți din cauza evenimentului de vineri? Dan Ives, de la compania Wedbush Securities, estimează că mai puțin de 5% dintre clienți ar putea migra. „CrowdStrike este atât de înrădăcinată, că mutarea la un competitor ar putea fi un risc”, spune expertul care subliniază că tranziția implicăp și costuri mari.

Dar cel mai mult va fi afectată reputația CrowdStrike pentru căderea majoră de vineri, fapt ce le va face dificilă atragerea de noi clienți. CEO-ul CrowdStrike, George Kurtz, a declarat că firma se concentrează pe remedierea problemelor și că mulți clienți sunt înțelegători, dar este probabil ca rivalii să profite de pe urma situației curente a CrowdStrike pentru a atrage clienții.

Compania de securitate cibernetică CrowdStrike, cu sediul în SUA, este printre cei mai populari furnizori de securitate cibernetică din lume, cu aproape 30.000 de abonaţi la nivel global. Firma a fost o companie software preferată de investitori, datorită creşterii şi marjei mari.

Preţul acţiunilor CrowdStrike s-au dublat în ultimul an, dar ele au scăzut vineri cu peste 11%, după ce întreruperea funcţionării sistemelor informatice a perturbat operaţiunile în mai multe industrii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
vax populi
1 luna în urmă

Na,bravo,ma ! Crowdstrike nu a oferit perfectiunea din lumea lui D-zeu,ci doar un sistem failibil.Asadar,ce despagubiri doriti ? Voi de risc si pierderi nu ati auzit ? Daca se mai intampla o data,cu siguranta va mai veni o firma gen… Citeşte mai mult »

Barbu Gh.
1 luna în urmă

Măi, domnia și prostia se plătește. Sunt și alte sisteme de operare nu doar windoz și mec-ul. Și vor mai apărea. În ultimul trimestru vor scoate richipeii pe piață „harmonia”. De ce i-ai da bani lui gheițu? Te spionează, îți… Citeşte mai mult »

Citeşte şi...
Close
Back to top button