Expres
Centralele de apartament – interzise / Care sunt noile sisteme de încălzire permise de lege
Centralele de apartament – interzise.
Zilele trecute, deputații au adoptat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, care va merge la promulgare. Aceasta va avea un impact semnificativ asupra sistemelor de încălzire din apartamente, impunând înlocuirea centralelor pe gaz care nu corespund noilor indici de performanță energetică.
Centralele de apartament – interzise
Conform legii adoptate de Parlament, noile sisteme de încălzire permise includ:
- sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse regenerabile;
- sisteme de cogenerare/trigenerare;
- racordarea la rețelele urbane de încălzire sau răcire;
- pompe de căldură, panouri termice și/sau electrice solare, centrale eoliene, și sisteme combinate;
- schimbătoare de căldură sol-aer;
- recuperatoare de căldură;
- orice combinație a acestor opțiuni.Legea clarifică și introduce termeni și expresii noi, precum raportul de conformare nZEB (pentru clădirile cu consum de energie aproape egal cu zero), și actualizează informațiile necesare în certificatul de performanță energetică, incluzând clasele de performanță bazate pe consumul specific de energie primară și emisiile de CO².
- creșterea performanței energetice a clădirilor prin proiectarea și reabilitarea lor;
- informarea corectă a proprietarilor/administratorilor clădirilor prin certificatul de performanță energetică;
- economisirea energiei și decarbonarea clădirilor;
- îmbunătățirea cadrului urban construit și protecția mediului.Pentru clădirile noi și cele renovate, legea prevede realizarea unui studiu de fezabilitate tehnic, economic și de mediu pentru utilizarea unor sisteme alternative de înaltă eficiență energetică. Acest studiu va determina mixul de tehnologii adecvate pentru reducerea consumului de energie primară neregenerabilă și a nivelului de poluare.În vederea conformării cu noile cerințe, auditul energetic al clădirilor va evalua profilul consumului energetic și va identifica soluțiile pentru creșterea performanței energetice, finalizându-se cu un raport de audit.
Legea impune inspecții periodice la intervale de doi ani pentru sistemele de încălzire și de climatizare ale clădirilor, pentru a asigura eficiența și funcționarea corectă a acestora, așa cum a informat emaramures.ro.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.