Cei mai mulți dintre români sunt pesimiști în legătură cu situația actuală a țării / Profilul votanților Elenei Lasconi și ai lui Călin Georgescu

Cei mai mulți dintre români sunt pesimiști în legătură cu situația actuală a țării.
Sunt diferenţe semnificative între votanţii celor doi candidaţi calificaţi iniţial în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Elena Lasconi și Călin Georgescu.
Circa 68-69% dintre români se declară pesimişti cu privire la situaţia actuală a ţării, în creştere cu 10% faţă de mijlocul anului, iar instabilitatea politică, lipsa unei majorităţi parlamentare coerente şi anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale au accentuat neîncrederea în partide, Parlament şi Guvern, arată un studiu MKOR, citat de moneybuzz.ro.
Corupţia se afirmă ca principala problemă a ţării (60%), devansând preocupările legate de inflaţie şi taxe, care, deşi rămân ridicate, încep să fie percepute drept parte din „normalul” cotidian. În paralel, incertitudinea privind viitorul, potenţialele tensiuni externe şi retorica naţionalistă a unor candidaţi au condus la creşterea cu 10% a îngrijorării legate de război, ajungând la 29%.
Cei mai mulți dintre români sunt pesimiști în legătură cu situația actuală a țări
Din punct de vedere economic, numai 18% dintre români consideră că situaţia financiară a familiei lor s-a îmbunătăţit faţă de anul trecut, o cifră uşor peste 15% din trimestrul al patrulea din 2023, dar sub 27% din vară.
Datele arată diferenţe semnificative între votanţii celor doi candidaţi calificaţi iniţial în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Elena Lasconi, candidata USR, a atras susţinători din segmente sociale cu un nivel de încredere mai ridicat în valorile europene şi democratice, Călin Georgescu a reuşit să mobilizeze mai ales categorii vulnerabile.
În cazul Elenei Lasconi, publicul care ar fi optat să o voteze în turul al doilea tinde să fie din mediul urban, cu studii superioare, cu venituri uşor mai ridicate şi cu o înclinaţie mai mare spre transparenţă, competenţă şi soluţii democratice.
Votanţii lui Călin Georgescu sunt predominant din segmente vulnerabile, cu studii medii sau elementare, venituri mici (sub 3.000 de lei) şi provenind din regiuni mai sărace (Sud, Sud-Est, Nord-Est). Mulţi dintre aceşti susţinători sunt inactivi pe piaţa muncii (pensionari, persoane asistate social, elevi/studenţi) şi resimt în mod acut lipsa de oportunităţi.
Cei mai mulți dintre români sunt pesimiști în legătură cu situația actuală a țări
Mai mult, nivelul de cunoaştere a progreselor economice ale României după aderarea la UE rămâne redus, în special în rândul votanţilor lui Călin Georgescu. Doar 1 din 5 dintre aceştia cunoaște și înțelege care sunt beneficiile țării noastre prin prezența în UE și NATO, potrivit sondajului menționat.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

