Expres

Cei ce găzduiesc refugiați ucraineni sunt supărați / Nu au mai primit bani de la Guvernul României

Cei ce găzduiesc refugiați ucraineni sunt supărați.

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni, prin programul „50/20”, se plâng că nu au primit încă banii pentru lunile ianuarie și februarie din 2023. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat pentru Europa Liberă că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Nu a putut preciza suma necesară deconturilor și nici când se vor face plățile.

Ultima plată, de aproape 160 de milioane de lei, făcută de Guvern, a fost în februarie 2023, pentru decembrie 2022.

Cei ce găzduiesc refugiați ucraineni sunt supărați

Pe rețelele sociale, supărarea legată de întârzierea plăților se amplifică.

Proprietarul unui apartament care a cazat o familie de ucraineni susține că energia, gazele și cheltuielile de le bloc înseamnă aproximativ 1.200 de lei pe lună. Banii trebuie să îi dea din propriul buzunar, până vor veni decontările de la Guvern. El a avertizat că tot mai mulți români care au primit refugiați sunt în această situație și se gândesc să renunțe.

„Dar nici să îi dăm afară pe refugiați nu putem. Sunt oameni, cu copii, cu cățel, cu purcel. Nu putem să îi lăsăm afară, dar trebuie să plătim facturile”, s-a plâns acesta

El a mai spus că refugiații ucraineni le privesc pe gazde cu suspiciune, pentru că nu le dau cei 20 de lei pe zi pentru hrană, bani care ar trebui să vină de la Guvern: „Cum să îi lămurim pe refugiați că nu ne-a dat statul banii încă? Ei cred că le-am furat banii. E un circ întreg. Oamenii, pe bună dreptate, cer banii”.

Europa Liberă a solicitat instituțiilor implicate detalii despre derularea plăților, sumele necesare și despre motivul întârzierilor, dar până în prezent nu a primit aceste informații.

Cât le datorează guvernul celor ce au primit refugiați ucraineni

  • Pentru cazare: 50 de lei/zi de persoană, conform OUG 28/2022. Banii îi păstrează gazda.
  • Pentru masă: 20 de lei/zi de persoană, conform HG 336/2022. Banii îi primește gazda, care e obligată să îi dea refugiaților cazați.

Sumele plătite sunt neimpozabile. Datele oficiale arată că aproximativ 73.000 de ucraineni sunt cazați prin acest program.

Circuitul este unul foarte lung. Gazdele care cazează refugiați ucraineni depun documente pentru plăți la primării.

Apoi, actele circulă pe traseul Primărie – Inspectorate Județene pentru Situații de Urgență (ISU) – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) – Ministerul Finanțelor. Guvernul aprobă în final plata banilor.

Apoi, traseul banilor este în sens invers: Ministerul Finanțelor – IGSU – ISU – Primărie – Beneficiar. 

La începutul anului, presa relata despre posibile modificări ale condițiilor în care se acordă acești bani din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Ar fi existat discuții la Guvern legate de posibilitatea ca banii dați pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni să fie condiționați de înscrierea copiilor la școală și de angajarea adulților. Mai mult, ar fi posibil ca banii pentru cazarea refugiaților să nu se mai deconteze pentru fiecare persoană, ci să se acorde o sumă totală de 2.000 de lei pe lună, de familie.

În programul „50/20” pot participa persoane fizice, firme, asociații sau instituții publice care oferă găzduire și hrană refugiaților.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

NICI SĂ NU LE DEA NIMIC!!! NIMIC-NIMIC!
Sau să le dea „slava”!

Back to top button