Ce taie statul pentru a reduce deficitul
Ce taie statul pentru a reduce deficitul. „Statul își suge puțin burta”. Este titlul sugestiv folosit de publicația cursdeguvernare.ro pentru a caracteriza setul de măsuri acceptat de coaliția aflată la putere. După ce conducerile PSD şi PNL au decis, în şedinţe separate, ce măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare susţin, Coaliţia de guvernare a ajuns luni, 31 iulie, la o decizie ce conturează OUG referitoare la eficientizarea cheltuielilor statului. Potrivit lui Marcel Ciolacu, „zecile de măsuri” identificate pentru reducerea cheltuielilor statului vor aduce o economie la buget de 6 miliarde lei.
Anunţul făcut luni de liderii PSD şi PNL confirmă intenţia celor două partide – anunţată săptămâna trecută de cursdeguvernare.ro – că mai întâi vor fi făcute publice măsurile de tăiere a cheltuielilor statului, după care va urma măsurile fiscale pentru mediul de afaceri.
Astfel, după ce PSD şi PNL şi-au clarificat listele de propuneri pentru scăderea cheltuielilor statului, premierul Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au anunţat luni seară, fiecare pe contul său de facebook, lista măsurilor care să îndeplinească acest deziderat,
Aparat administrativ
Ce taie statul pentru a reduce deficitul.
- eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate;
- acordarea voucherelor de vacanţă doar pentru funcţionarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut;
- indexarea redevenţelor pentru resursele naturale cu rata inflaţiei;
- reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat şi reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităţilor locale (preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, primari, viceprimari) şi ai reprezentanţilor autorităţii centrale în teritoriu (prefecţi şi subprefecţi);
- tăierea unor „sporuri nejustificate”, comasări şi desfiinţări de instituţii, reducerea numărului de funcţii de conducere în sistemul public şi plafonarea îndemnizaţiile de conducere la societăţile de stat;
- reducerea numărului de funcţii de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaţilor, desfiinţarea funcţiei publice de şef de birou şi creşterea numărului de persoane din subordinea celor ce deţin funcţii de conducere;
- comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% şi desfiinţarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.
- va fi creat cadrul legal pentru consorţii/parteneriate de achiziţii centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum şi între UAT-uri judeţene şi instituţiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.
Companii de stat
În companiile de stat va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administraţie va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5. Totodată, indemnizaţiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizaţia lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcţii de conducere în companiile de stat.
Investiţii stopate
încă discută şi oportunitatea opririi temporare a unor investiţii locale finanţate de la bugetul de stat. E vorba de săli de sport, cămine de cultură şi altele asemenea aflate în stadiu de proiect şi fără contracte de execuţie semnate.
Pentru venituri suplimentare, decizia este aceea ca resursele naturale aflate în proprietatea statului să nu mai fie concesionate la „preţuri ridicole”, urmând să fie actualizate toate redevenţele cu rata inflaţiei.
Urmează contribuţia mediului de afaceri
Surse din PNL spuneau săptămâna trecută pentru cursdeguvernare.ro că, ideal, „gaura” de 30 miliarde lei de la buget ar trebui acoperită jumătate prin reduceri de cheltuieli, jumătate prin creşterea veniturilor bugetare ca efect al majorării unor taxe şi impozite. Ambele partide au căzut de acord că pentru a convinge mediul de afaceri şi populaţia să accepte mai uşor noi majorări de taxe şi impozite şi noi impozite, atunci şi statul trebuie să demonstreze că îşi aduce propria contribuţie.
Potrivit liderilor coaliţiei, în perioada următoare va fi operată şi eliminarea unor excepţii şi scutiri fiscale – pe care încă oficialii nu le-au detaliat.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Statul nu taie nimic. Pentru a ieși din groapă, România trebuie să reducă salariile putorilor bugetare cu 50% și să le înjumătățească numărul (per total). Unele mizerii trebuie să dispară cu totul, cum ar fi meliția locală sau inspectoratele școlare,… Citeşte mai mult »
Hopaaa… Unde sunt comentariile? Paraziții care luau apărarea waxului sau a racheților tac precum porcul în păpușoi acum? OAMENI BUNI, CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU BUGETUL ȚĂRII, RISIPA BANILOR DE ACOLO, ESTE CEVA NEMAIPOMENIT DE GRAV! CHIAR NIMENI NU-ȘI DĂ… Citeşte mai mult »