Expres

Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO

Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii de la şefia NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte să-i succeadă lui Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Klaus Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a anunţat că a informat membrii NATO că se retrage din cursă, a anunţat într-un comunicat Consiliul Superior al Apărării Naţionale (CSAT), care a decis să-l susţină pe premierul olandez Mark Rutte , scrie AFP.
Acesta este finalul unui fals suspans. Şansele liderului român, care şi-a dezvăluit ambiţiile în martie, anunţând că vrea să încarneze flancul de est al NATO, păreau slabe, în contextul susţinerii lui Mark Rutte de către Statele Unite. Propunerea era însă serioasă. România a înaintat în grad în NATO prin poziţia sa strategică la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova, care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Ea se află, de asemenea, la malul Mării Negre, iar peste 5.000 de militari NATO sunt staţionaţi pe teritoriul român. Însă Klaus Iohannis nu a reuşit să convingă celelalte 31 de state membre ale Alianţei”, mai scrie AFP.
Numai Ungaria premierului naţionalist Viktor Orban l-a susţinut pe Klaus Iohannis, după care l-a abandonat marţi, în favoarea marelui favorit Mark Rutte.
Decizia privind viitorul șef al NATO se ia prin consens de către statele membre. O decizie de numire a olandezului Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, urmează să fie anunţată până la summitul NATO de la Washington, prevăzut în iulie.

Mandatul lui Jens Stoltenberg se încheie la 1 octombrie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button