Expres

Ce este o scrisoare de intenție?

Managerii angajatori pot obține mai multe informații specifice despre tine, despre realizările tale și despre modul în care ai putea contribui la dezvoltarea afacerii dacă alegi să incluzi o scrisoare de intenție în aplicația ta, alături de CV. Înainte de a selecta un candidat, angajatorii utilizează frecvent scrisorile de intenție pentru a verifica potențialele posibilități de angajare. Poți realiza o aplicație reușită pentru un nou loc de muncă dacă înțelegi ce este o scrisoare de intenție și cum să transpui informațiile esențiale din trecutul tău profesional într-o astfel de scrisoare.

Ce este o scrisoare de intenție?

O scrisoare de intenție este un document de o pagină, trimis în general ca anexă la aplicația de angajare împreună cu CV-ul, pentru a oferi detalii suplimentare despre experiența și calificările tale pentru poziția pentru care candidezi. De obicei, o scrisoare de intenție model constă din trei sau patru paragrafe scurte. Deoarece îi oferă recrutorului prima ocazie de a vă analiza calificările și de a stabili dacă corespunzi postului, scrisoarea de intenție este esențială. Deși nu este necesară pentru fiecare cerere de angajare, este o idee bună să anexezi una, pentru a te poziționa cât mai eficient în rândul potențialilor angajați. Pe lângă faptul că demonstrează companiei seriozitatea ta în ceea ce privește postul, efortul suplimentar te diferențiază de ceilalți candidați.

Tipuri de scrisori de intenție utilizate

Cea mai adaptabilă secțiune a cererii de angajare este scrisoarea de intenție. O scrisoare de intenție puternică îți evidențiază personalitatea, argumentează de ce ești candidatul ideal și, dacă este cazul, detaliază orice circumstanțe neobișnuite.

Următoarele sunt cele mai tipice formate pentru scrisorile de intenție:

 1. Scrisori de intenție pentru candidaturi;
 2. Scrisori de intenție pentru posturi interne;
 3. Scrisori de intenție pentru recomandări;
 4. Scrisori de intenție pentru burse;
 5. Scrisoare de interes.
 1. Scrisoarea de intenție pentru candidaturi

Dacă te gândești ce este o scrisoare de intenție pentru cererea de angajare, este de fapt scrisoarea de intenție standard. Pe scurt, este cel mai popular tip de scrisoare și este folosită pentru a aplica pentru posturile vacante.

Pe lângă faptul că oferă un rezumat succint al trecutului profesional și al calificărilor tale, scrisoarea de intenție de candidatură trebuie să convingă recrutorul că ești cel mai bun candidat.

Tot ceea ce nu este acoperit în CV-ul tău ar putea fi, de asemenea, clarificat și amplificat în scrisoarea de intenție, spre exemplu, o lacună în istoricul tău de muncă sau dorința ta de a schimba cariera.

 1. Scrisoare de intenție pentru posturi interne

Dacă ești în căutarea unui post diferit în cadrul organizației în care lucrezi, ar trebui să trimiți angajatorului tău o scrisoare de intenție pentru a candida pentru un post intern.

Pentru a candida în mod corespunzător pentru un nou post, este de multe ori necesar să scrii o scrisoare de intenție internă către managerul superior, managerul de resurse umane sau directorul general, în funcție de dimensiunea organizației. Spre exemplu, dacă dorești să schimbi departamentele sau dacă dorești o promovare, o scrisoare de intenție te poate ajuta să accesezi mai ușor o nouă oportunitate profesională.

Deoarece angajatorul te cunoaște deja, o scrisoare de intenție pentru un post intern este diferită de o scrisoare de intenție standard prin faptul că omite introducerea formală. Mai degrabă, aceasta subliniază dedicarea ta față de organizația în care lucrezi în prezent, precum și realizările tale personale în cadrul acesteia. De asemenea, o astfel de scrisoare susține în mod oficial dorința ta de a face o schimbare, accentuează motivația ta și poate scoate în evidență cele mai relevante competențe care să te plaseze într-o lumină pozitivă.

 1. Scrisoare de intenție pentru recomandări

Ar trebui să elaborezi o scrisoare de intenție de recomandare în cazul în care un angajat existent al organizației te recomandă pentru un post vacant.

Nu uita să menționezi numele angajatului care te-a recomandat în primul paragraf al scrisorii tale de intenție. Acest lucru reprezintă principala distincție între o scrisoare de intenție pentru recomandări și o scrisoare de intenție standard. În acest fel, managerul de recrutare te va remarca imediat și se va gândi mai atent la tine. De asemenea, faptul că recomandarea vine din partea unui angajat existent în companie, te poate ajuta să avansezi mai repede în procesul de recrutare.

 1. Scrisoare de intenție pentru burse

O scrisoare de intenție pentru bursă este adesea necesară alături de celelalte materiale de aplicare pentru majoritatea burselor. Aici poți pune în valoare aspecte precum:

 • Obiectivele și interesele tale;
 • Dedicarea față de studiile tale;
 • Performanțele academice;
 • Motivația de a aprofunda studiile.

Să convingi comisiile de burse că meriți sprijinul lor este obiectivul final al unei scrisori de intenție pentru o bursă. Astfel, alege să pui accentul pe realizările tale academice și pe obiectivele viitoare, mai degrabă decât pe trecutul tău profesional sau educațional. Acest aspect reprezintă diferența cheie dintre ce este o scrisoare de intenție pentru bursă și o scrisoare de intenție obișnuită.

 1. Scrisoare de interes

Chiar dacă o companie nu are în prezent posturi vacante afișate public, ești totuși interesat să lucrezi acolo? În acest caz, trimite managerului care face angajări o scrisoare prin care să-ți exprimi interesul de a fi luat în considerare pentru orice post vacant pe care ar putea avea nevoie să-l ocupe în viitorul apropiat, dar care nu este anunțat în prezent, sau pentru orice roluri viitoare care vor deveni disponibile.

Trimiterea unei scrisori de interes este o metodă excelentă de a arăta că ai inițiativă. Astfel, vei putea fi remarcat mai ușor și poți fi luat în considerare pentru posturile deschise care nu trebuie ocupate imediat sau te poate plasa pe lista scurtă de contacte atunci când se vor deschide posturi noi, dacă ai potențial și te potrivești cu cerințele organizației. Trimiterea unei scrisori de interes rămâne o metodă inteligentă de a fi luat în considerare pentru viitoarele posturi vacante, chiar dacă nu obții instantaneu postul.

Ce ar trebui să conțină o scrisoare de intenție pentru o cerere de angajare?

Iată o scurtă trecere în revistă a ceea ce este o scrisoare de intenție pentru un loc de muncă și conținutul acesteia:

 1. Informații de contact

În partea de sus a scrisorii de intenție, trece numele și adresa ta de e-mail, apoi numele și adresa de e-mail a managerului de angajare.

 1. Salutul

Adresează-i un salut călduros managerului de recrutare, folosind numele acestuia și adresarea potrivită (domnule, doamnă, doctor, etc.). Dacă nu-i știi numele, sintagma „Către managerul care angajează” este o alegere potrivită.

 1. Introducere

Prezintă-te managerului de recrutare în primul paragraf al scrisorii tale de intenție. Fă o introducere și povestește despre cum ai ajuns la anunțul de angajare.

 1. Paragrafele din corpul scrisorii

Povestește-i angajatorului despre experiența ta de muncă anterioară și despre modul în care aceasta are legătură cu postul. Enumeră detalii despre realizările și competențele tale profesionale și în acest segment.

 1. Ultimul paragraf

Reiterează interesul tău pentru postul oferit și exprimă-ți recunoștința pentru această oportunitată și timpul acordat față de managerul de recrutare în paragraful de încheiere.

 1. Concluzii

Finalizează scrisoarea de intenție cu o formulă de încheiere pozitivă și profesională, cum ar fi „Cu stimă”, apoi semnează-te cu numele tău complet.

În concluzie, scrisorile de intenție sunt de cele mai multe ori opționale. Cu toate acestea, dacă ești cu adevărat interesat de un post, te poți inspira din câteva scrisori de intenție model puse la dispoziție de aplicația online CVapp. Chiar dacă nu este o cerință obligatorie, te poate poziționa pe lista scurtă de candidați. Dacă înțelegi ce este o scrisoare de intenție convingătoare și alegi să o trimiți mai departe, acest lucru îți oferă posibilitatea de a detalia mai mult realizările, istoricul muncii și abilitățile tale, demonstrându-le în același timp potențialilor angajatori că iei în serios postul.

Dacă anunțul de angajare cere în mod expres să nu trimiți o scrisoare de intenție sau dacă formularul de candidatură online nu prevede nicăieri posibilitatea de a atașa o scrisoare de intenție, atunci aceasta este singura circumstanță în care nu ar trebui să trimiți o scrisoare de intenție odată cu candidatura ta.

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button