Ce este de făcut pentru a crește CALITATEA VIEȚII în Brașov?
Activistul civic Radu-Valentin Paul a demarat pe contul lui de pe o rețea de socializare o serie de postări în cadrul cărora aduce în atenția brașovenilor metode prin care viața din orașul nostru să devină mai bună. Le-a numit “Gânduri pentru Brașov”.
A făcut 3 postări anterioare, în care a discutat despre educație, economie, seniori și persoane vulnerabile. Azi discută despre CALITATEA VIEȚII brașovenilor. Printre altele, acesta propune să se înființeze 6 “Primării de cartier”. Pornește de la ideea că trebuie să existe cineva cu autoritate între oameni, în cartierele Brașovului. Această persoană trebuie să observe și să țină legătura cu serviciile din primărie pentru ca orașul să fie curat, dezăpezit, asfaltat corect, etc… Și îi propune primarului să numească consileri personali în aceste funcții.
O altă propunere deosebită este ca în aceste “Primării de cartier” să existe o persoană la care brașovenii să poată apela pentru sfaturi atunci când au nevoie de ceva de la o instituție publică. Să le spună unde să meargă și ce să ceară, pentru că de multe ori se întâmplă să nu știm unde să mergem, ce drepturi avem sau ce să cerem.
Redăm mai jos textul postat pe rețeaua de socializare:
- Multe dintre neregulile administrative din Brașov (salubritate, dezăpezire, spații verzi, transport public, etc..) sunt din cauza lipsei de comunicare, respectiv coordonare, dintre anumite instituții publice sau servicii din Primărie. Dau un exemplu: vedem multe cazuri în are se asfaltează o stradă, iar ulterior se sparge pentru a se face o lucrare de canalizare sau alte rețele. Oamenii aceia care fac asfaltarea pur și simplu nu știu că peste ceva timp urmează să vină alții să lucreze la rețele, iar cei care lucrează la rețele nu știu că strada aceea urmează să fie asfaltată. Brașovul este prea mare pentru a putea fi coordonat dintr-un singur loc, este nevoie să existe un conector în teren, la firul ierbii. O persoană care să cunoască cartierul și oamenii din el. Să fie mai aproape de probleme și de oamenii nevoiți să le suporte.
De aceea propun înființarea de către primar a unor “Primari de cartier”. Brașovul să fie împărțit în 6 zone de responsabilitate. În fiecare zonă să fie un consilier al primarului, responsabil de zonă, care va avea un birou și mașină, iar treaba lui este să gestioneze administrarea zonei: asfalt, trotuare, iluminat public, salubritate, dezăpezire, spații verzi, creșe, grădinițe, școli, transport public, etc… Acesta este numit și destituit de primar. O idee de zone este aceasta:
Zona 1: Poiana Brașov, Prund-Schei, Centru vechi și Răcădău
Zona 2: Astra
Zona 3: Noua, Dârste și Uzina 2
Zona 4: Florilor, Scriitorilor, Centru nou și Craiter
Zona 5: Tractorul și Triaj
Zona 6: Stupini și Bartolomeu
- Cultura, respectiv consumul ei, este hrană pentru suflet. Propun ca în birourile primarului de cartier să fie și sedii ale Bibliotecii Județene, care să funcționeze și ca huburi comunitare pentru activități culturale: lansări de carte, expoziții de artă, mici concerte de muzică, etc… De asemenea consider necesar ca cel puțin 2% din bugetul local să meargă anual către proiecte culturale, în afară de instituțiile finanțate de la bugetul local: opera, filarmonica, etc..
- De multe ori avem probleme și nu știm unde trebuie să mergem pentru a le rezolva sau, mai rău, suntem “plimbați” de la o instituție la alta, pentru că nu ne cunoaștem drepturile, nici legislația. Propun ca în birourile primarilor de cartier să existe un parajurist, care să ofere consiliere brașovenilor care au nevoie. Parajuristul este o persoană care, deși nu practică o activitate de avocat, acordă confidențial consiliere și sfătuire în clarificarea unor subiecte juridice și procedurale persoanelor ce solicită acest lucru.
- Sportul înseamnă sănătate, iar aceasta este importantă pentru fiecare om. Despre infrastructură sportivă am discutat la EDUCAȚIE. Alergatul este unul dintre cele mai la îndemână sporturi. Propun să fie amenajate piste de alergat în toate parcurile mari și în mai multe zone din oraș, în așa fel încât fiecare brașovean să aibă, la maxim 5 minute de mers pe jos, acces la o pistă de alergat. Acestea să fie cu o suprafață moale, pentru a proteja articulațiile picioarelor.
- Instalare de camere video în toate locurile de joacă pentru copii și pentru câini. Acest sistem o să facă videoanaliză și o să transmită în dispeceratul Poliției Locale toate neregulile.
- Construcțiile de tipul centralelor termice, puncte de alimentare cu energie electrică, etc… din oraș să fie inscripționate cu mesaje motivaționale.
- Demarat un proiect comun cu Universitatea Transilvania Brașov pentru cercetare. Scopul este să se găsească o soluție pentru problema curenților de aer care transformă într-o cuvă depresiunea Brașov. Lucru care contribuie major la nivelul ridicat de poluare.
- Calitatea vieții brașovenilor este direct influențată de angajații din primărie și instituțiile subordonate acesteia, respectiv Consiliului Local. Este imperativ ca primarul, viceprimarii și directorii de instituții să fie un sprijin pentru colegii lor, să îi ajute pe aceștia ca să îi ajute pe brașoveni. Oamenii care lucrează pentru brașoveni trebuie să fie real stimulați să facă acest lucru cu drag, pentru că nu există ceva mai frumos decât să servești comunitatea, și la final de lună, să mai primești și bani pentru aceasta. Ei știu bine care sunt provocările comunității și ce trebuie făcut pentru ca acestea să fie rezolvate, trebuie doar să fie lăsăți să își facă treaba și ajutați acolo unde au nevoie. Există modele de succes din țară, de la care să ne inspirăm. Spre exemplu la primăria Buzău este implementat sistemul de management Kaizen. Alt exemplu este stilul lui Ilie Bolojan de la Oradea.
P
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Dorelul adta nu vede ca 90% din ce spune si t prostii?
Sau dorinta de q parveni (il suspectez ca se vrea primar) e suficienta pentru emiterea unor asemenea tembelisme?