Expres

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se joaca cu nervii si viata pacientilor

  • logomytex.png
 

Orice minune dureaza trei zile, dar vestea buna ca toate farmaciile din judet pot relua onorarea retetelor compensate a durat mai putin de atat. Vineri, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate a Judetului (CASJ) Brasov, dr. Dan Dumitrache, le-a acordat farmacistilor, verbal, unda verde , cerandu-le sa elibereze medicamente compensate inainte de a incheia actele aditionale. Luni dimineata, insa, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a sosit prin e-mail o adresa in care se afirma: Va solicitam sa nu incheiati acte aditionale la contractele de furnizare de servicii medicale si medicamente pentru sumele care au fost suplimentate prin fila de buget pe care ati primit-o in data de 16.06.2005 pana cand nu vor aparea modificarile la normele metodologice de aplicare a contractului-cadru pe anul 2005 . Asta in conditiile in care, cu surle si trambite, tot CNAS anunta in 15 iunie ca singura piedica in utilizarea fondului de rezerva – menit sa deblocheze criza – 1.200 de miliarde de lei pentru toata tara, 43,5 miliarde de lei pentru judetul Brasov, o reprezinta semnarea actelor aditionale. Anuntul de la loc comanda a bulversat pana si conducerea CASJ Brasov, care a trebuit sa renunte la intalnirea programata cu farmacistii pentru semnarea actelor aditionale. De altfel, putine unitati, in afara de cele care mai aveau de dinainte plafon, au reluat ieri dimineata onorarea, printre acestea numarandu-se cele cinci puncte ale Europharm .
Presedintele Colegiului Farmacistilor Brasov, Maria Botezatu, ne-a declarat ca vineri, la sedinta Consiliului National de la Bucuresti, secretarul de stat din Ministerul de Finante, Mircea Orasanu, alaturi de reprezentantii Ministerului Sanatatii si CNAS i-au avertizat ca, fara documentele mentionate, onoreaza pe raspunderea si pe banii lor, fiindca nimeni nu le va deconta medicamentele onorate. Asa se face ca ieri farmacistii au fost nevoiti sa faca fata unui val de pacienti care au trecut de la extaz la agonie cand au aflat ca s-au bucurat degeaba, ca tot cu banii jos sau tot dupa ore intregi de stat la coada vor putea obtine medicamentele vitale. Au venit bolnavii, ne-au acuzat ca nu vrem noi sa dam, desi Casa ne-a dat voie, unii ne-au injurat, altii se rugau de noi, a fost ca la balamuc , a afirmat presedintele Colegiului Farmacistilor Brasov.
Preturile, modificate de trei ori intr-o luna
Maria Botezatu a declarat ca tot ceea ce se intampla in sistem pare a fi facut in bataie de joc la adresa pacientilor asigurati, dar si a celor care furnizeaza servicii medicale. Ea a dat ca exemplu faptul ca in ultima luna s-au adus de trei ori modificari listelor si preturilor la medicamente compensate si gratuite. In 16 mai au fost ajustate preturile, unele fiind reduse in medie cu 20%, altele fiind majorate cu 1,7%, in 4 iunie au fost aplicate preturi de decontare medicamentelor gratuite pentru copii, studenti si gravide, iar in 16 iunie au fost schimbate din nou preturile modificate cu o luna inainte. Cele reduse cu 20% au crescut acum cu 4,8%, iar cele care fusesera majorate cu 1,7% au scazut cu 0,97%, iar nici aceste preturi nu se stie cat vor rezista. De exemplu, medicamentul Enap , de concentratie 20, a fost 169.900 de lei, in 15 mai, a scazut la 135.300 de lei, iar acum a crescut la 141.200 de lei. Euthyrox a fost 88.000 de lei, a crescut la 89.000 de lei si acum a revenit la 88.400 de lei. De ce? Doar bunul Dumnezeu si Ministerul Sanatatii stiu. De altfel, presedintele CASJ Brasov sustinea ieri ca Farmacom , care are 17 unitati in tot judetul, nu a inceput onorarea nu fiindca astepta actele aditionale, ci ca sa isi modifice soft-ul din calculatoare.Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button