Expres

Carne de pasăre și ouă cu Salmonella, aduse din Polonia în România / ANSVSA a intensificat controalele

 

Inspectorii Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au intensificat controalele la carnea de pasăre și la ouăle aduse din Polonia, după ce a crescut numărul alertelor privind contaminarea cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium.

„Acțiunea a fost decisă ca urmare a numărului mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor.
Statistic, comparativ cu perioada august-octombrie a anului trecut, s-a înregistrat, în aceeași perioadă a acestui an, o creștere cu aproximativ 40% a notificărilor de alertă care implică carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre, provenite din Polonia.
De la începutul acestui an, până în prezent, au fost primite 28 de notificări prin intermediul SRAFF, care aveau ca subiect carne de pasăre sau ouă, contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, provenite din comerțul intracomunitar”, se arată într-un comunicat remis de ANSVSA.

ANSVSA a dispus de săptămâna trecută o intensificare a controalelor la nivelul depozitelor frigorifice de destinație, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unităților de reambalare carne de pasăre, unităților de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre, dar și cu privire la comercializarea ouălor provenite alte state membre, pentru a se verifica dacă se respectă standardele de comercializare a acestora.

De asemenea, s-a dispus și recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspătă de pasăre contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranță pentru aceasta categorie de carne) care se vor analiza în rețeaua sanitară veterinară de laboratoare acreditate.

„Scopul acestor controale oficale este de a identifica situațiile în care nu sunt respectate cerințele legislative privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor de consum și aplicarea de măsuri, pentru a ne asigura că ouăle și carnea de pasăre destinate consumului uman nu constituie un risc pentru sănătatea populației”, au precizat reprezentanții ANSVSA.

Despre salmoneloză, infecția cu Salmonella

Salmonella este o bacterie poate provoca salmoneloză, o infecție bacteriană caracterizată prin probleme digestive. 

Cea mai frecventa cauză a salmonelozei este reprezentată de consumul diverselor alimente contaminate, fie crude, fie incorect preparate termic. Contaminarea se poate realiza inclusiv prin atingerea alimentelor contaminate, urmată de spălatul incorect al mâinilor. Cele mai incriminate alimente sunt: carnea crudă sau prea puțin gătită (inclusiv pui, curcan, rață, vită, vițel, porc), fructele sau legumele crude, laptele nepasteurizat și alte produse lactate, inclusiv brânza moale, înghețata sau iaurtul, dar ouăle crude sau insuficient gătite sunt de departe cea mai frecventă cauza a infecției cu Salmonella.

Simptomele apar, de obicei, la câteva zile după ce a fost consumat un aliment contaminat și se manifestă de cele mai multe ori sub forma de: greață, vărsături, febră, diaree apoasă, uneori și sangvinolentă (care poate dura și 10 zile), dureri abdominale, crampe, stare generala alterată. În general boala se vindecă în 7 zile, în timp ce scaunele diareice pot continua și până la 10 zile. Uneori este nevoie de câteva luni pentru ca funcționalitatea intestinului să revina la normal, conform medicilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare