Expres

Cardurile de sănătate, tot în blocaj

  • logomytex.png
 

Liliana JIGHIRA

 

Cozi interminabile la medici de familie sau spitale, ca și Casa de Asigurări de Sănătate a Județului (CASJ) Brașov, și în a doua zi lucrătoare în care cardul trebuie folosit. Serverele CNAS s-au blocat încă de dimineață, situația nerezolvându-se nici după amiază. Ba la un moment dat nici aplicația care arată dacă pacientul este asigurat, chiar dacă nu îi poate fi activat sau validat cardul, nu a mai funcționat, deci a picat și alternativa. S-a stat la cozi cu orele.

În ordinea internărilor la spitale și a programărilor de la doctorii de familie s-a instaurat ieri haosul. Ţinând cont de obligativitatea folosirii cardului de sănătate pentru consultații, eliberări de rețete, internări sau externări începând cu luna mai, s-a stat la cozi interminabile.

Pe de o parte au fost și întârziații, cei care timp de patru luni nu au fost la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru a-și lua cardul de sănătate, aceștia, dar și cei care, deși nu au card emis, au fost trimiși de medici sau de spitale, formând ieri o coadă imensă la CASJ.

Pe de altă parte au fost cititoarele folosite de medicii de familie și de spitale, care s-au blocat începând cu primele ore ale dimineții și au ținut-o la fel până seara, când fluxul de pacienți s-a mai rărit.

Medicii de familie susțin că au reușit să consulte doar jumătate dintre pacienții care erau programați, dar nici aceste consultații nu sunt siguri că le vor fi validate, pentru că softul a înghețat de fiecare dată și nu s-a reușit racordarea lui la sistemul național.

 

Trei ore pentru o trimitere

Dimineață, la ora 8.00, la cabinetele medicilor de familie coada se întindea deja până la uși, fiind ocupate toate scaunele. Oamenii veniseră mai devreme tocmai pentru că se gândeau că lucrurile vor merge mai greu din cauza folosirii și activării cardurilor, așa că s-au prezentat mai repede la programări. Însă doctorii de familie spun că, de la un timp de așteptare de 10-15 minute maximum, în zilele încărcate, pacienții au stat între trei și patru ore de dimineață. „A fost groaznic, pun cardul, durează mult până îl citește aparatul. Apoi, după ce îl citește, încep consultația și selectez asta în program. Când vreau să scriu rețeta, îmi cere să salvez consultația, și iar aștept minute și minute până se salvează. Apoi mai aștept încă o dată până când validează rețeta, iar când scriu biletul de trimitere, o ia de la capăt ca să-l valideze pe acesta”, a explicat situația îngreunată un medic de familie. 

Acesta s-a chinuit trei ore să-i dea bilet de trimitere unei paciente, pe care a consultat-o în zece minute, dar a considerat că trebuie văzută și de un specialist.

 

Medicii și farmaciștii platesc din buzunar 

Nici după-amiază nu a fost mai bine: „Am stat două ore și jumătate la medicul de familie pentru a-mi da rețeta! Iar când am ajuns la farmacie, am mai stat o groază, că cititorul de card afișa: «Server indisponibil». Până la urmă mi-au dat medicamentele pe vechiul sistem, dar săracele farmaciste se tem că nu vor vedea banii decontați”, ne-a spus un pacient brașovean, care a sunat exasperat și epuizat, pentru a sesiza situația. 

Aceeași situație a fost raportată de medicii de familie din toată țara. „Am văzut discuții în țară, am vorbit cu colegi care folosesc variante diferite de soft, dar toți au avut aceleași probleme. Singurul demers care se poate face este să se meargă în paralel, serviciile noastre să fie validate ca și până acum. Noi nu refuzăm utilizarea cardurilor, dar nici nebunia asta care se creează acum nu ajută pe nimeni. Oamenii au nevoie de servicii, de consultații. De dimineață de la ora 8 programul a mers un pic, după aceea nu a mai mers deloc”, a spus un alt medic de familie,continuând „pacientul a beneficiat de rețete și de bilete de trimitere, însă eu nu am reușit să validez nicio consultație. Dacă situația ar fi să rămână așa, eu nu voi fi plătită pentru munca mea de astăzi. Și în timpul de așteptare nici nu poți sta cu pacientul să-l consulți, pentru că dacă nu ești atent programul îți va spune că timpul de așteptare a fost prea lung și trebuie să o iei de la capăt”.  

CNAS nu vede problemele

În schimb, președintele CNAS respinge în continuare ideea unui blocaj în sistemul de validare a cardurilor de sănătate. Peste 150 de sesizări au fost trimise, luni, către CNAS privind probleme cu funcționarea cardului de sănătate. „În toată mass-media”, a spus Vasile Ciurchea, „ideea de bază era că nu funcționează cardurile, sistemul este blocat, nimeni nu îl poate folosi. Sistemul nu a fost blocat, a fost o întârziere în răspuns, dar în nici un caz nu a fost blocat”.

CNAS a anunțat că din cele 224.470 de servicii medicale acordate luni, la nivel național, 136.556 au fost fără card și 87.914 cu cardul de sănătate. De asemenea, au fost eliberate 70.892 de rețete fără card și 24.693 cu card.

Potrivit CNAS, în totalul serviciilor medicale au fost incluse și cele acordate copiilor care nu au nevoie de card. CNAS a făcut această precizare după ce mai mulți furnizori de servicii medicale au semnalat faptul că nu pot da rețete copiilor pentru că nu au card de asigurări de sănătate.

Ciurchea a mai declarat că anunțurile de genul „de la 1 mai nu primiți servicii medicale, nu mai primiți rețete” sunt false, îgnorând proformele reale din sistem. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button