Capete încoronate și zeci de mii de români îi aduc un ultim omagiu Regelui Mihai
Citiți și:
Ultimul drum al Regelui Mihai. Programul funeraliilor de astăzi
Funeraliile ultimului rege al României plasează ţara noastră în prim-plan. Zeci de oaspeţi cu sânge albastru şi-au confirmat prezenţa la Bucureşti. Unii au venit deja și se reculeg la catafalcul Regelui Mihai, prin fața căruia au trecut peste 25.000 de români. Iar fără întrerupere de ieri dimineaţă, oamenii merg şi se aşază la rând la Palatul Regal pentru a îi aduce un ultim omagiu Majestăţii Sale.
Regii şi reginele Europei îşi pleacă azi capul în faţa omului despre care istoria lumii consemnează care a scurtat cel de-Al Doilea Război Mondial cu cel puţin șase luni, salvând sute de mii dintre vieţile compatrioţilor lor. Regele Carl Gustaf al Suediei şi regina Silvia s-au alăturat şi ei celorlalte capete încoronate care au trecut măcar pentru o clipă – pe la catafalcul Regelui. Şi-au prezentat ultimele omagii şi regele Juan Carlos al Spaniei şi regina lui, Sofia, (foto 1) marele duce Henri al Luxemburgului, alături de reprezentanţii altor mari familii regale europene şi de zeci de mii de români, care continuă să vină în ciuda orei înaintate, aşteptând câte 7-8 ore, pentru o clipă , lângă sicriul regelui lor.
Lista oaspeţilor care vor participa la funeraliile Regelui Mihai este impresionantă şi arată cât de respectat era acesta în rândul marilor familii regale ale lumii. Lista este deschisă de Regele Juan Carlos al Spaniei şi de soţia sa, Regina Sofia, care au ajuns deja la București. Cei doi sunt părinţii regelui în exerciţiu, Felipe, în favoarea căruia Regele Juan Carlos a abdicat în 2014. Regele Mihai era verişorul preferat al Reginei Sofia, aceasta fiindu-i alături și în 2011, la Ateneul Român, când a împlinit 90 de ani. Cei doi se înrudesc prin familia regală a Greciei. Sofia este fiica regelui Paul al Greciei, fratele Reginei Elena, mama lui Mihai. O prezenţă excepţională este şi cea a regelui în funcţie al Suediei. Regele Carl Gustaf va veni însoţit de soţia sa, Regina Silvia. Carl Gustaf se înrudeşte cu Regele Mihai prin Casade Saxa-Coburg-Gotha, din care se trăgea Regina Maria a României, bunica lui Mihai.
Prin aceeaşi casă, Mihai se înrudea cu Regele Simeon Al II-lea al Bulgariei, care a ajuns din această dimineață la Palatul Regal. La fel ca Mihai I, Simeon a devenit rege în copilărie. Acesta a urcat pe tronul Bulgariei la 6 ani. În 46, a plecat în exil, dar a scris istorie, în 2001, când a revenit în ţara sa şi a devenit prim-ministru, fiind singurul fost monarh din lume care a ocupat această funcţie. Din partea Marii Britanii, vine Prinţul Chales de Wales, moştenitorul coroanei. Alteţa sa regală promovează România în întreaga lume şi s-a declarat îndrăgostit de frumuseţea rurală a ţării noastre.
Va fi prezentă şi familia regală a Greciei. Este vorba despre Regele Constantin al II-lea şi de Regina Anne-Marie. Mama lui Mihai, Elena, a fost prinţesă a Greciei.
Din Belgia au ajuns la Bucureşti Prinţul Lorenz şi Principesa Astrid. Bunica prinţului era Zita de Bourbon-Parma, ultima împărăteasa a Austriei şi soră a tatălui Reginei Ana. Tot prin Casa de Bourbon Parma, Regele se înrudea cu Henri, Marele Duce de Luxembourg, care va fi prezent. Din Orient vin Alteţele lor Regale, principesa Muna (care a sosit deja) şi principesa Rym a Iordaniei.
Lista este completată de membri ai familiilor regale din Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia, Portugalia, Albania, Lichtenstein şi Bahrein. De asemenea, vor fi prezenţi membri ai familiilor imperiale din Germania, Austria şi Rusia.
Juni din BRAȘOV la catafalc
Pelerinaj impresionant la căpătâiul Regelui Mihai. Miile de oameni aflaţi joi seară în faţa Palatului Regal, dintre care unii au stat şi câte nouă ore pentru a-şi lua rămas bun, i-au convins pe cei din Casa Regală să lase porţile deschise întreaga noapte şi la fel se va întâmpla în această seară. Mii de oameni aşteaptă să-şi poată lua adio de la Regele Mihai, conştienţi de timpul pierdut în care l-ar fi putut avea mai aproape, trişti că România nu a avut şansa unui conducător atât de demn. Printre ei, mulți tineri care abia acum au aflat ce au pierdut.
Printre cei care au stat ore în şir la rând pentru a-i aduce un ultim omagiu s-au aflat şi membri ai uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi (foto 4 și 5). „Este un moment trist. Am venit cu o delegaţie de Juni să-l omagiem pe Majestatea Sa Regele Mihai. Legăturile dintre Junii din Braşov şi Casa Regală a României sunt vechi. Există două societăţi de juni în Braşov care au purtat pe steagurile lor însemne regale – Societatea Junilor Braşovecheni şi Societatea Junilor Roşiori. Iar legătura cu Casa Regală a României este încă înaintea Unirii de la 1918, când foarte mulţi juni din Braşov au participat la sărbătorile prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ale Regelui Carol I la Arenele Romane”, a declarat pentru Agerpres Mihai Moraru, vicepreşedinte al Uniunii Junilor, adăugând: „În suferinţa contra comunismului am avut destine comune. Odată cu abdicarea Majestăţii Sale, Junii din Braşov au fost interzişi pentru 20 de ani”.
Sursa foto 1-2: Inquam Photos
Foto 3 Dorina Rusu
Foto 4 La blouse roumaine
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.