Cantitate uriașă de carne de pui cu Salmonella, descoperită în timpul unor controale ANSVSA
Inspectorii sanitar veterinari au pus sechestru pe aproape 10 tone de carne de pui cu Salmonella enteritidis, în urma controale efectuate la nivel național, luna trecută, pe întreg lanțul alimentar în domeniul producţiei cărnii de pasăre.
În cadrul acțiunii au fost verificate, în perioada 3 – 21 iunie, 340 de obiective (184 exploatații comerciale de pui de carne, 8 exploatații comerciale de curcani la îngrășat, 48 unități de abatorizare și tranșare a cărnii de pasăre, 87 unități autorizate pentru producerea cărnii tocate, a cărnii preparate și a cărnii separate mecanic de pasăre, 13 centre de sacrificare a păsărilor la nivelul fermelor).
În urma controalelor, angajații ANSVSA au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 109.200 de lei și au emis două ordonanțe de suspendare a activității, în cazul unor unități despre care nu au oferit detalii.
„Inspectorii sanitari – veterinari au sechestrat la nivelul unor unități de abatorizare și tranșare a cărnii de pasăre 9.305 kg de piept de pui cu os congelat, cu origine România, contaminat cu Salmonella enteritidis, precum și o cantitate de 28 de kg de carne de pasăre, a cărei trasabilitate nu a putut fi demonstrată. Întreaga cantitate de carne a fost dirijată către unitățile de neutralizare”, au informat reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru a preciza unde exact a fost găsită carnea improprie consumului uman.
Echipele de control au constatat deficiențe privind stocarea și gestionarea medicamentelor și a altor produse biologice la nivelul exploatațiilor comerciale de pui de carne; programele de autocontrol care nu includ testarea calității apei administrată păsărilor; igienă necorespunzătoare (pereți, plafoane, pavimente deteriorate, prezența mucegaiului, sterilizatoare de cuțite și alte echipamente tehnologice defecte ruginite).
Pe listă sunt și deficiențe privind manipularea și depozitarea cărnii de pasăre; nerespectarea condițiilor de igienă a vestiarelor pentru personal, a spațiilor de producție și a utilajelor și echipamentelor tehnologice; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind bunăstarea păsărilor în timpul transportului și sacrificării; deficiențe privind etichetarea cărnii de pasăre și a produselor obținute din carne de pasăre, etc..
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.