Călin Georgescu ar fi câștigat alegerile prezidenţiale, dacă s-ar fi ţinut turul al doilea / Îngrijorările românilor / Evenimentele anului 2024 – conform unui studiu IRES
Călin Georgescu ar fi câștigat alegerile prezidenţiale, dacă s-ar fi ţinut turul al doilea.
- Unul din patru români este nemulțumit de felul în care trăiește în prezent.
- Unul din patru români nu a avut, în 2024,nici măcar un singur motiv de mare bucurie.
- Patru din zece români nu au avut, în 2024, nicio situație care să le fi produs o mare tristețe.
- Războiul (24%), criza politică (23%) și creșterea prețurilor (20%) au fost principalele îngrijorări ale românilor în anul 2024.
- Politicienii rămân pe ultimul loc în topul categoriilor profesionale în care românii au încredere.
- Șase din zece români cred că 2024 a fost un an mai rău decât 2023 pentru România din perspectiva politicii și a guvernării țării.
- Peste jumătate dintre români cred că 2024 a fost mai rău decât 2023 pentru România din punct de vedere economic.
- Anularea turului întâi al alegerilor prezidențiale – evenimentul absolut al anului 2024.
- Peste șase din zece români consideră că decizia CCR de anulare a turului întâi a alegerilor prezidențiale a fost o decizie proastă, iar peste o treime cred că decizia a fost bună.
- Aproape un sfert dintre români au resimțit „ușurare” în urma deciziei CCR de anulare a turului întâi al alegerilor prezidențiale. 17% au resimțit „furie”, 16% „revoltă”,15% „regret” și 15% „teamă”.
- În ipoteza în care nu ar fi fost anulat, Călin Georgescu ar fi câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale, acestea sunt concluziile unui studiu realizat de IRES.
Călin Georgescu ar fi câștigat alegerile prezidenţiale, dacă s-ar fi ţinut turul al doilea
Peste jumătate (57%) dintre români sunt mulțumiți de felul în care trăiesc. Aproape un sfert sunt destul de nemulțumiți, în timp ce aproape unul din cinci români sunt foarte nemulțumiți. Ponderea celor nemulțumiți este în creștere cu patru puncte procentuale față de anul 2023, arată analiza după studiul citat, prezentată de HotNews.
Războiul în zona României (24%), criza politică (23%) și creșterea prețurilor (20%) au fost principalele îngrijorări ale românilor în anul 2024. Și boala este o îngrijorare în creștere pentru mai mulți români decât în 2023 (14% față de 10%).
Pentru trei din zece români, anul 2024 a fost, din punct de vedere financiar, mai bun decât 2023, iar tot pentru atâția a fost mai rău decât precedentul. Aproape 4 din 10 respondenți spun că acest an a fost la fel ca și 2023, din perspectiva situației financiare.
Călin Georgescu ar fi câștigat alegerile prezidenţiale, dacă s-ar fi ţinut turul al doilea
Situația la locul de muncă, pentru intervievații care sunt activi, a fost, în 2024, mai bună pentru aproximativ un sfert (27%), mai rea pentru un alt sfert (25%) și la fel ca și în anul anterior pentru 48%.
Încrederea în profesii rămâne pozitivă (foarte multă încredere și multă încredere) și în acest an pentru: pompieri (92%), specialiști în IT (71%), ingineri (69%), asistenții medicali (67%), medici (63%), ofițeri de armată (56%), preoți (55%), funcționari bancari (55%), economiști (54%) și profesori (54%).
Românii îi plasează în topul încrederii pe ultimele poziții pe avocați (45%), pe polițiști (43%), pe judecători (38%) și pe jurnaliști (31%). Pe ultimul loc în topul încrederii se află, și în acest an, politicienii, doar unul din zece români are multă și foarte multă încredere în aceștia.
Călin Georgescu ar fi câștigat alegerile prezidenţiale, dacă s-ar fi ţinut turul al doilea
Șase din zece români cred că 2024 a fost un an mai rău decât 2023 pentru România din perspectiva politicii și a guvernării țării. Doar unul din zece participanți la studiu crede că acest an a fost mai bun decât anteriorul, în timp ce un sfert dintre respondenți cred că a fost la fel.
Decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula turul întâi al alegerilor prezidențiale este considerată de cei mai mulți dintre respondenți (28%) drept evenimentul anului în România. Intrarea completă a României în Schengen de la 1 ianuarie 2025 și clasarea lui Călin Georgescu pe locul întâi în turul întâi al alegerilor prezidențiale sunt, la egalitate, indicate de câte 18% dintre participanții la sondaj.
Creșterea pensiilor reprezintă evenimentul anului pentru 14% dintre respondenți, în timp ce reușitele sportive din acest an (medaliile obținute de sportivi români la Jocurile Olimpice de la Paris, parcursul Naționalei de fotbal la EURO 2024, medaliile obținute de David Popovici la Paris) se clasează pe locurile 5, 6 și 7.
2% dintre respondenți susţin că intrarea în Parlament a Partidului Oamenilor Tineri (POT) poate fi considerat evenimentul anului în România.
Întrebați care este evenimentul pe care îl consideră că ar fi afectat preponderent negativ România în 2024, mai mult de patru din zece români indică tot anularea turul întâi al alegerilor prezidențiale. Unul din cinci români crede că acest eveniment este creșterea prețurilor, iar pentru 18% este clasarea lui Călin Georgescu pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale.
7% dintre participanții la studiu cred că guvernarea PSD-PNL este evenimentul care a marcat negativ România în 2024, pentru 5% acest eveniment este reprezentat de amânarea repetată a intrării României în Schengen, iar pentru câte 2% intrarea în Parlament a Partidului Oamenilor Tineri sau alegerea lui Donald Trump.
Călin Georgescu ar fi câștigat alegerile prezidenţiale, dacă s-ar fi ţinut turul al doilea
Decizia Curții Constituționale a României de a anula turul întâi al alegerilor prezidențiale este considerată bună de puțin peste o treime (35%) dintre participanții la sondaj, în timp ce peste șase din zece români consideră că a fost o decizie proastă.
Vârstnicii, respondenții cu studii superioare, cei care locuiesc în mediul urban, persoanele care au o perspectivă optimistă asupra direcției în care merge România, dar și votanții PSD, PNL, USR sau cei care ar fi votat cu Elena Lasconi în turul al doilea al prezidențialelor sunt în proporții mai ridicate favorabili deciziei CCR.
În schimb, respondenții cu vârste de cel mult 50 de ani, persoanele cu educație scăzută sau cel mult medie, votanții AUR și cei ai POT, dar și intervievații care l-ar fi votat pe Călin Georgescu în turul doi consideră proastă decizia CCR, în proporții mai ridicate decât media.
Atunci când sunt întrebați despre sentimentul pe care l-au resimțit în urma deciziei CCR de anulare a turului întâi al alegerilor, aproape un sfert dintre respondenți au menționat „ușurare”, în timp ce 17% au indicat „furie”, 16% „revoltă”,15% „regret”, iar 15% „teamă”. 5% spun că au simțit „fericire”, 3% „dezamăgire”, 1% „indiferență” și 1% „nesiguranță/îngrijorare”.
Călin Georgescu ar fi câștigat alegerile prezidenţiale, dacă s-ar fi ţinut turul al doilea
Întrebați care ar fi fost opțiunea lor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în cazul în care turul întâi nu ar fi fost anulat de CCR, 7% dintre cei chestionați spun că nu s-ar fi prezentat la urne, 5% declară că ar fi anulat votul sau ar fi votat în alb, iar unul din 10 respondenți nu știu ce ar fi făcut sau nu răspund. Alți 29% ar fi votat cu Elena Laconi, candidatul USR, în timp ce 48% i-ar fi dat votul candidatului independent Călin Georgescu.
Votanții Elenei Lasconi sunt preponderent persoane cu studii superioare, care locuiesc în orașe, care au o percepție pozitivă cu privire la direcția României, și care, la alegerile parlamentare, votează cu USR, PNL și PSD.
Lui Călin Georgescu i-ar fi acordat votul, în proporții mai ridicate decât media, tinerii și cei cu vârste de cel mult 50 de ani, persoanele cu educație scăzută, cei care locuiesc în mediul rural, respondenții care au o percepție negativă cu privire la direcția actuală a României, dar și cei care votează AUR și POT.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
A se vedea cretinismul tefeleilor, progresiștilor și devianților.
Nu pot combate ceva cu argumente logice și atunci, unu-doi, o bagă pe aia cu Rusia, cu Putin. Ăsta le este nivelul. Nu ai ce le cere.
Din cinci comentarii văd că mai e afișat doar unul. De ce dispar comentariile?
De acord, unii nu au limite la exprimare dar atunci acele comentarii nu trebuie să apară deloc.