Calendarul alegerilor prezidențiale / Când începe campania electorală
Calendarul alegerilor prezidențiale / Când începe campania electorală
Pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor de la sfârșitul acestui an, Guvernul a completat pachetul legislativ cu măsurile necesare pentru asigurarea în cât mai bune condiții a dreptului la vot al cetățenilor, atât din țară, cât și din afara granițelor.
Trei Hotărâri de Guvern stabilesc în detaliu calendarul acțiunilor electorale, măsuri tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României în data de 24 noiembrie 2024, primul tur, respectiv în 8 decembrie, al doilea tur de scrutin.
Perioada electorală va începe în data de 10 septembrie 2024. Astfel, calendarul alegerilor pentru Președintele României stabilește datele la care trebuie realizate acţiunile prevăzute de legislația aplicabilă alegerilor prezidențiale.
Câteva repere importante ale acestui calendar
24 septembrie este data limită până la care alegătorii care doresc să voteze în străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul formularului online, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
5 octombrie este data limită pentru depunerea candidaturilor și a semnelor electorale la Biroul Electoral Central
6 octombrie este termenul pentru stabilirea orarului pentru Campania electorală și repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaților la serviciile publice de radio și televiziune
10 octombrie – data limită până la care se comunică către birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate a candidaturilor și semnelor electorale, în ordinea în care au fost depuse.
12 octombrie este data limită până la care BEC stabilește ordinea înscrierii candidaților pe buletul de vot
25 octombrie – începerea campaniei electorale
23 noiembrie,, ora 7.00- încheierea campaniei electorale
6 noiembrie – este data limită pentru stabilirea sediilor secțiilor de votare din străinătate
22 noiembrie (între orele 12.00-21.00)- prima zi a votării în străinătate
23 noiembrie- a doua zi a votării în străinătate (votul începe la ora 7.00 și se încheie la orele 21.00)
24 noiembrie, ziua votării în țară. (votul începe la ora 7.00 și se încheie la orele 21.00)
Al doilea tur de scrutin
În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, calendarul este următorul:
29 noiembrie – aducerea la cunoștința opiniei publice numele celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum și data alegerilor
29 noiembrie- începerea campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin
30 noiembrie- stabilirea orarului pentru campania electorală și repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaților la serviciile publice de radio și televiziune
6 decembrie, ora 12.00- începerea votării în străinătate
6 decembrie ora 21.00 – încheierea votării în străinătate
7 decembrie, ora 7.00- încheierea campaniei electorale
8 decembrie- ziua votării. Votul începe la ora 7.00 și se încheie la orele 21.00
Suma totală necesară pregătirii, organizării și desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 este estimată la 1,39 miliarde lei.
Cheltuielile sunt defalcate în funcţie de tipul bugetului, de stat sau local, respectiv în funcţie de ordonatorul principal de credite, însărcinat cu efectuarea cheltuielii, acestea fiind identificate pe baza prevederilor legale în vigoare care impun efectuarea acestora.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.