Calea ferată Brașov – Aeroport Ghimbav: Au fost depuse trei oferte pentru modernizarea gării Bartolomeu
Calea ferată Brașov – Aeroport Ghimbav: Au fost depuse trei oferte pentru modernizarea gării Bartolomeu
Regionala CFR Infrastructură Brașov a primit trei oferte la licitația pentru modernizarea peroanelor din stația Bartolomeu, potrivit datelor din SEAP, consultate de Economedia. Prin stația modernizată ar urma să circule trenurile către Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, un alt proiect avut în vedere de către autorități.
Cele trei oferte provin de la:
Ofertant unic : SC Proiect Consult SRL
Terț: Prefarails Maroc
Subcontractanți: Construcții Feroviare Mureș S.A., San Electroterm Grup
Asociere: ZUE (lider), UTI Construction and Facility Management, CON-A Operations
Subcontractanți: Lacons, EPMC Consulting, CON-A Productions, Radaria
Asociere: Drum Asfalt (lider), GDO MOV Impex S.R.L.
Subcontractanți: Vasútvill Kft., Precon Transilvania S.R.L., Rotermit.
La finele lunii septembrie, SRCF Brașov a postat în SEAP anunțul de licitație cu titlul „Modernizare peroane în stația CF Bartolomeu, refacere platforma stației și zone adiacente (execuţie)”.
Valoarea totală estimată a contractului este de 52,44 de milioane de lei (10,5 milioane de euro).
Anul trecut, SRCF Brașov a lansat, fără succes, două licitații succesive pentru modernizarea gării Bartolomeu. La vremea respectivă, valoarea totală estimată a contractului era de 33,41 de milioane de lei, echivalentul a aproape 6,8 milioane de euro. Probabil că valoarea a fost considerată prea mică, din moment ce nu fusese depusă nicio ofertă.
Tot anul trecut, Consiliul Județean Brașov a anunțat că a demarat proiectul unei linii de cale ferată de 21,5 kilometri, pentru ca trenurile să ajungă din Gara Brașov la Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav. Astfel, ar urma să fie dublată linia actuală de tren de la Gara Brașov – Bartolomeu, până la Gara Ghimbav, iar din Magistrala 200 va exista o linie dublă de cale ferată, până la Aeroportul Internațional Brașov. Valoarea estimată a acestui proiect s-ar ridica la circa 740 de milioane de lei.
În prezent, România are doar un oraș conectat cu trenul la aeroport, respectiv Capitala București. Demersuri pentru tren către aeroport s-au făcut și la Timișoara.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Madam Jighira, gara aia există de o grămadă de ani. Ce treabă are ea cu cosmodromul păgubos?