Expres

Brașovul va avea stema oficializată / Ministrul Adrian Veștea a semnat proiectul de HG

Brașovul va avea stema oficializată / Ministrul Adrian Veștea a semnat proiectul de HG

Utilizată deja de mulți ani, stema municipiului Braşov urmează fi aprobată prin hotărțre de guvern. Proiectul actului normativ este deja pregătit, a anunțat Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Proiectul stemei municipiului Braşov a fost supus atenţiei comisiei judeţene formate din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor şi alte domenii şi a fost pus în dezbatere publică, a precizat Veștea. care a semnat marți documentul.
Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent şi viitor, păstrând vie istoria zonei, aspiraţiile, precum şi conservarea tradiţiei”, a declarat Veştea.

Semnificațiile stemei

Stema municipiului Brașov se compune dintr-un scut azuriu, în care se află o coroană deschisă de aur, cu cinci vârfuri vizibile, din care se ridică, central și în laterale, câte un fleuron, din care coboară un trunchi rădăcinos de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu șapte turnuri crenelate.  
Potrivit Metodologiei Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române, stema municipiului Brașov reia elementele heraldice tradiționale ale localității. Astfel, coroana are o tradiție datând din secolul al XIV-lea, fiind probabil o stemă conferită de un rege al Ungariei din Casa de Anjou, trunchiul cu rădăcini fiind adăugat mai târziu, după 1429, fiind răspândit în secolul al XVI-lea, datorită umanistului Johannes Honterus. Stema Brașovului este, deci, una vorbitoare, coroana din scut făcând referire la numele latin al localității, Corona, respectiv la cel german, Kronstadt. Folosirea acestor elemente a continuat și după Marea Unire, când stema municipiului Brașov a fost aprobată prin Decret Regal de către Regele Carol al II-lea, în anul 1930. Tot de atunci datează și coroana murală cu șapte turnuri crenelate, simbol al rangului de municipiu, care timbrează și astăzi stema Brașovului. Chiar dacă schimbarea de regim din iarna anului 1947 a produs mari modificări de ordin heraldic, stema municipiului Brașov aprobată prin Decret în anul 1972 reținea, totuși, elementele vechiului însemn heraldic.

Folosită din 1995

Chiar dacă este folosită din anul 1995, actuala stemă a municipiului Brașov –  Revoluția Română din 1989 a marcat revenirea la vechile simboluri heraldice – nu este aprobată printr-o hotărâre de Guvern, așa cum prevede legislația intrată în vigoare în urmă cu mai bine de 10 ani.
Demersurile pentru oficializarea emblemei orașului au început în 2022, când modelul stemei a fost supus dezbaterii publice. Anul trecut, stema a fost aprobată de Consiliul Local (detalii aici), apoi transmisă spre avizare diferitelor instituții.
După aprobarea prin Hotărâre de Guvern, stema poate fi reprodusă pe firmele şi sigiliile autorităţii administraţiei publice locale, pe imprimate şi pe indicatoarele care marchează intrarea în localitate. Stema va fi expusă pe frontispiciul clădirilor în care se află sediul autorităţii administraţiei publice locale, împreună cu stema ţării, conform reglementărilor în vigoare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button