Expres

Brașovul se va „încărca” (și) electric

Brașovul se va „încărca” (și) electric

Municipalitatea a depus astăzi la Administrația Fondului de Mediu o cerere de finanțare pentru 80 de stații de încărcare mașini electrice și plug-in. Acestea fac parte din strategia Brașovului de promovare a transportului verde, în valoare de 5,5 milioane de lei. Primăria vizează 200 de stații de astfel de stații de încărcare amplasate în zonele intens circulate în municipiu.

Al treilea proiect pentru finanțare de la AFM

Am reușit să bifăm o nouă performanță în accesarea de fonduri europene. Am depus foarte rapid solicitarea de finanțare pentru amplasarea a 80 de stații de încărcare pentru autoturisme. Proiectul este finanțat prin Administrația Fondului de Mediu. Este cu atât mai important cu cât aceste proiecte acoperă nu doar achiziția stațiilor propriu-zise, ci și amenajările necesare. Și, mai ales, branșamentele și asigurarea puterii necesare. Stațiile sunt în cartiere, pentru mașinile brașovenilor. Este al treilea proiect pentru care municipalitatea solicită finanțare de la AFM. Primul, pentru 15 stații, este deja finanțat. După ce raportul procedurii de achiziție este avizat de ANAP, putem anunța câștigătorul licitației. Al doilea, de asemenea pentru 15 stații, a fost depus în august și este în faza de evaluare la AFM. La acestea se adaugă o solicitare de finanțare prin PNRR, depusă deja, pentru alte peste 100 de stații de încărcare. Dar și un proiect de 10 stații pe care vrem să îl realizăm cu fonduri din bugetul local. Ne dorim să facem din Brașov capitala verde a României. Și să atingem ținte ambițioase în ceea ce privește reducerea poluării. Dar nu putem să le cerem brașovenilor să treacă la un transport electric fără să le asigurăm infrastructura necesară încărcării autovehiculelor. De aceea, pe lângă transportul în comun, în mare parte electric, pistele de biciclete și extinderea zonelor pietonale, municipalitatea sprijină și utilizarea transportului cu autoturisme electrice. Amplasarea acestor stații vizează cartierele, intrările în oraș, stațiile taxi și zonele de interes major. În acest fel, răspundem unei nevoi reale a brașovenilor. Din ce în ce mai mulți, trec de la autoturismele cu combustie internă la cele electrice”, a declarat primarul Allen Coliban, potrivit BrașovCity.ro.

Date tehnice

Fiecare dintre cele 80 stații de reîncărcare a vehiculelor electrice și/sau hibrid plug-in va fi compusă din minimum 2 puncte de reîncărcare. Ele vor dispune de un număr de locuri de parcare cel puțin egal cu numărul punctelor de reîncărcare. Vor asigura accesul permanent și nediscriminatoriu al publicului, compus din persoane posesoare de vehicule electrice.

Stațiile de reîncărcare vor permite încărcarea simultană a vehiculelor electrice, în curent alternativ, la o putere de minimum 3,7 kW și maximum 22 kW.

Durata de implementare a proiectului va fi de maxim 18 luni.

Cheltuielile totale aferente pentru realizarea obiectivului de investiții sunt de 5.524.255,86 lei inclusiv TVA. Valoarea finanțării nerambursabile de la AFM este de 4.792.257,11, respectiv 100% din cheltuielile eligibile. Contribuția municipiului este de 731.998,75 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile.

Proiectele Brașovului în acest domeniu

Municipiul Brașov are în curs de instalare sau a depus solicitare de finanțare pentru:

  • 15 stații de reîncărcare vehicule electrice cu câte 2 puncte de reîncărcare 100 kW DC + 22 kW AC. După primirea avizului ANAP, în zilele următoare, va fi anunțat câștigătorul licitației pentru furnizarea și instalarea celor 15 stații.
  • 15 stații de reîncărcare vehicule electrice cu câte 2 puncte de reîncărcare 100 kW DC + 22 kW AC, proiect depus pentru finanțare către AFM în august 2022 și aflat în evaluare.
  • 10 stații de reîncărcare vehicule electrice 22 kW AC distribuite în cartiere, amplasate în parcările publice, alimentate din sistemul de iluminat public (proiect inovativ) – finanțare din bugetul local, se află în stadiul de inițiere a achiziției publice.
  • 122 de stații de reîncărcare autoturisme electrice depuse în cadrul mai multor proiecte pentru care s-a solicitate finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În acest moment primăria are instalate următoarele stații publice:

  • 4 stații de reîncărcare vehicule electrice 50 kW DC + 22kW AC, proiect finanțat din bugetul local – finalizat si operațional din anul 2020. Încărcare gratuită (Str Nicolae Iorga, la Parcul Titulescu).
  • 2 stații de reîncărcare 11 kW AC conectate la sistemul de iluminat public, proiect finanțat din bugetul local – operaționale din anul 2016. Încărcare gratuită (Bd Eroilor, Zona Muzeul de Artă – Capitol, parcare publică).
  • 8 stații de reîncărcare lentă, cu încărcare gratuită, la Parcarea Regina Maria.

În Brașov sunt înregistrate 480 de autoturisme electrice și 3.299 de autoturisme hibrid, din care o parte semnificativă sunt cu sistem plug-in.

Brașovul se va „încărca” (și) electric


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

O să le iasă „verdeața” pe nas ăstora cu „ecologeala” lor. Numai și numai idei tîmpite au plusericii ăștia devianți iubitori de doze și racheți neonaziști. De ce nu se ocupă ei de problemele grave și stringente ale urbei? BĂIII,… Citeşte mai mult »

Lucian
Răspunde la  Barbu Gh.
1 an în urmă

Bobita, ești extremist tare.
Eu prefer sa le plătesc curentul la cele 4 stații gratuite decat sa trag în piept noxe la fiecare intersecție. Noroc ca exista și lume normala, cu capul pe umeri, nu doar conspiraționisti ca tine.

Back to top button