Expres

BRAȘOVUL POLUAT. Care sunt sursele și ce ar fi de făcut?

 

După postarea de pe pagina sa oficială de Facebook privind nedorita clasare a municipiului reședință de județ pe locul I la poluare în România și printre primele în Europa (detalii: BRAȘOVUL, pe primul loc. La poluarea care ne îmbolnăvește și ucide prematur), braşoveanul Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a avut, la sediul Primăriei Braşov, o întâlnire cu primarul Allen Coliban, în care spune că a abordat mai multe subiecte, „dintre care cel mai important şi urgent este cel legat de poluarea aerului la Braşov”, în contextul nedoritei plasări în top.

„Am discutat cu edilul Brașovului despre stadiul măsurilor incluse în actualul plan integrat de calitate a aerului al Brașovului şi despre impactul real al acestor măsuri și am înțeles de la acesta că va actualiza planul, iar prima acțiune ar fi un nou inventar al emisiilor de poluanți din Braşov. Cele mai importante surse de poluare sunt cele legate de traficul rutier şi sectorul de încălzire rezidențială – centralele termice de apartament, iar soluțiile propuse sunt cele legate de mobilitate verde – tren metropolitan, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete şi de condiționare a racordării la sisteme centralizate de încălzire. Din fericire, din datele existente până acum, nu putem vorbi la Braşov de o poluare industrială aflată la cote ridicate. Cu toate acestea şi în acest domeniu se pot face pași însemnați pentru a reduce impactul asupra calităţii aerului”, a afirmat după întâlnire Ionuț Banciu, care a anunțat că va urmări periodic stadiul implementării acestor măsuri şi mai ales impactul lor real asupra calităţii vieții brașovenilor.  

Închiderea depozitelor de deșeuri neconforme

Un alt subiect abordat de cei doi a fost cel al depozitelor de deșeuri neconforme, unul industrial şi unul menajer, ce fac obiectul altui dosar de infringement. Primarul Allen Coliban a menționat că instituția pe care o conduce îşi asumă închiderea depozitului de deșeuri industriale, însă pentru depozitul de deșeuri menajere obligația de închidere cade în sarcina companiei FIN-ECO SA. „Pasul următor este organizarea unei întâlniri la care să participe reprezentanți ai administrației publice locale, ai Agenției de Protecția Mediului, ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai societăţii comerciale. Pe termen mediu, ne-am propus să găsim soluțiile legale pentru transformarea acestor depozite în spaţii verzi”, a mai spus Banciu.

În ceea ce privește managementul deseurilor, un alt capitol la care Brașovul este deficitar, soluția gândită de Primăria Brașov și prezentată secretarului de stat de la Mediu este cea de amplasare de eco-insule. Acestea permit colectarea selectivă într-o manieră mai eficientă, câteva eco-insule fiind amplasate în municipiu de doi ani, în cadrul unui proiect-pilot.

Mini-păduri urbane

La capitolul spații verzi, Banciu spune că există o soluţie la îndemână pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din oraş şi anume înfiinţarea de mini-păduri urbane. „Am stabilit că vom organiza un grup de lucru care să identifice terenurile pe care astfel de mini-păduri se pot înfiinţa începând chiar din această toamnă. Aceste soluţii au fost incluse de mine şi în Planul Naţional de Redresare şi Reziliență şi îmi doresc ca multe comunităţi locale cu probleme similare Brașovului să acceseze fonduri pentru astfel de proiecte”, a încheiat oficialul de la Mediu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare