Expres

Brașovul, pe locul 10 la numărul de concedii medicale

Brașovul, pe locul 10 la numărul de concedii medicale

​În România au fost acordate în total, în anul 2023, 3.361.223 de certificate de concediu medical, arată datele transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la solicitarea HotNews.ro. În top 10 al județelor cu cele mai multe certificate de concediu medical acordate în 2023 apar, pe lângă București și județele cele mai populate, precum Cluj, Iași sau Timiș, și județele Prahova (locul 3 la nivel național la certificate de concediu medical), Mureș (locul 5 la nivel național), Sibiu (locul 7 la nivel național), Argeș (locul 9) și Brașov (locul 10).

Concret, 121.540 de certificate de concediu medical au fost acordate, în 2023, în judeţul Braşov.

În top 10, pe locul 8 la nivel național, figurează și C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. – Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, cu 122.327 de certificate de concediu medical acordate anul trecut.

La polul opus, judeţele cu cele mai puţine certificate de concediu medical acordate sunt Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea, Vaslui şi Caraş, însă trebuie ţinut cont şi de faptul că în aceste judeţe, şi numărul de locuitori este mai mic decât în judeţele din top.

Numărul de certificate de concediu medical nu este neapărat același cu numărul persoanelor care au beneficiat de concediu medical, deoarece baza de date a CNAS înregistrează numărul de certificate acordate, nu și numărul persoanelor – nu sunt comparate CNP-urile, astfel că CNAS nu are o evidență a persoanelor care au beneficiat de concediu medical, ci doar a numărului de certificate. O persoană poate primi, într-un an, câteva certificate de concediu medical, în funcție de gravitatea afecțiunilor de care sufer

Potrivit legislației din România, o persoană poate beneficia de concediu medical de la o perioadă minimă de 4 zile – certificat acordat de medicul de familie pentru afecțiuni minore – până la 2 ani de concediu medical, în cazul unui pacient oncologic. Unui pacient oncologic care primește concediu medical timp de 2 ani nu i se eliberează un singur certificat de concediu medical, ci mai multe certificate, concediul medical fiind prelungit periodic.

„Populația este într-adevăr bolnavă”

Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecţiuni legate de sarcină şi concedii prenatale, precum şi pentru probleme care ţin de sănătatea mamei şi copilului, declara, pe 19 februarie, într-o întâlnire cu presa, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea

De asemenea, multe concedii au fost acordate şi pentru afecţiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile şi afecţiuni intercurente, mai spunea atunci Valeria Herdea, de profesie medic de familie.

În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, aşa cum îi spunem noi, populaţia este într-adevăr bolnavă şi trebuie să ne gândim la acest aspect. De aceea ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populaţiei”, mai spunea Valeria Herdea.

Discuția a intervenit în urma deciziei de impozitare cu 10% a concediilor medicale introduse de Guvern începând cu data de 1 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă. Premierul Marcel Ciolacu a acuzat, ca o justificare a „taxei pe boală” că se dau concedii pentru „dureri de spate și strănut”. Proiectul privind eliminarea impozitării concediilor medicale aşteaptă acum votul Camerei Deputaţilor – for decizonal.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare