Brașovul, oraș-magnet. De ce e asta o problemă?
Brașovul, oraș-magnet pentru românii din alte județe sau din străinătate. De ce e asta o problemă?
Aproximativ 90.000 de copii și adolescenți din județul Brașov sunt așteptați de luni, 11 septembrie, în bănci. Sunt mai mulți cu câteva mii decât anii trecuți, în condițiile în care spațiile de învățământ sunt aceleași ori chiar mai puține. Și presiunea crește pe Brașov, atractiv atât pentru familiile tinere din alte județe, în special cele limitrofe, cât și pentru românii care se întorc în țară.
Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov, în ultimii cinci ani, populația școlară a crescut cu 5.000 de copii, numai în municipiul Brașov, iar spațiile școlare în oraș au rămas cam aceleași, și ele diminuate de șantierele din școli. Așa se face că, în municipiul reședință de județ, aproape toate școlile și liceele au cursuri în două schimburi. Poți numără pe degetele unei mâini unitățile de învățământ cu un singur schimb: școlile gimnaziale 6, 15, 1, 19, Colegiul Titulescu (deocamdată).
În plus, deși legea impune un număr maxim de elevi în clase, în funcție de nivel (primar, gimnazial, liceal, 22, 24, 26) și de mediu (urban sau rural), acesta este mult depășit în anumite situații. Fiindcă tot legea, chiar legea supremă – Constituția, prevede dreptul la educație.
„Faptul că Brașovul este un oraș-magnet pune presiune pe spațiile școlare, astfel încât clasele sunt cu o populație școlară mărită, uneori dincolo de lege, peste numărul precizat, dar invocând dreptul la educație, prin constituția României, încercăm să școlarizăm pe toată lumea“, a afirmat inspectorul școlar general al IȘJ Brașov, prof. Ovidiu Tripșa (foto 2, stânga).
O situație extremă este la Colegiul Naţional Unirea, unde o clasă de liceu, a XII-a bilingv engleză, are 39 de elevi, potrivit inspectorului şcolar general adjunct, prof. Nicolae Savin (foto 2, dreapta).
La supraaglomerarea spațiilor școlare contribuie șantierele deschise pentru reabilitarea clădirilor, elevii fiind relocați la alte școli. Un exemplu este Colegiul „Maria Baiulescu“, unde lucrările de reabilitare începute de câțiva ani nu s-au încheiat, astfel încât liceenii vor face cursurile la Școala 1 și la Colegiul Tehnic Transilvania. La fel se întâmplă la Colegiul „Doamna Stanca“ din Făgăraș, elevii fiind mutați la alte unități din zonă.
Mai sunt și alte situații care îi trimit pe copii să facă școală „în deplasare”.
„Avem trei situații mai deosebite. Una este la grădinița de la Beia, în care turnul Bisericii Evanghelice s-a prăbușit în cursul acestei săptămâni, iar copiii vor fi relocați la Cața, respectiv finalizarea unor lucrări la Poarta, care aparține de Liceul Sextil Pușcariu din Bran și, respectiv, Școala 14 Brașov, în care ordinul de începere a lucrării la corpul A de pe strada Lungă se va da de săptămâna viitoare, iar copiii vor începe în corpul B al aceleiași școli (nota red. – peste linia ferată, pe Agricultorilor)”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.