Expres

„Brașovul își va produce, gratuit, propria energie electrică verde”

„Brașovul își va produce, gratuit, propria energie electrică verde”. Primăria Braşov va investi aproape 108,5 mil. lei (22 mil. euro) pentru realizarea unui parc fotovoltaic de 20 MW. Din total, 40,5 mil. lei (8,2 mil. euro) reprezintă finanţarea europeană accesată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM). Anunțul a fost făcut marți de primarul Allen Coliban, pe pagina oficială de Facebook.
„Am obținut finanțare de peste 40 de milioane de lei, prin POIM, pentru viitorul parc fotovoltaic al Brașovului. 90% din energia electrică necesară clădirilor și serviciilor publice din oraș va fi asigurată de propriul parc. Școlile, grădinițele, creșele, instituțiile de cultură, iluminatul stradal și chiar producerea zăpezii artificiale din Poiană vor putea folosi curent produs de noi. Vă reamintesc că, în septembrie 2021, Brașovul a fost primul oraș din România care și-a asumat niște ținte ambițioase de mediu: în mai puțin de 10 ani, va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% și va atinge neutralitatea climatică până în 2050”, a scris edilul.

Proiect de 108 milioane de lei

Parcul de 20 MW va avea aproape 31.000 de panouri solare, pe 35 de hectare, și va fi amplasat la Stupini. Proiectul va costa 108 milioane de lei, dintre care peste 40 finanțare nerambursabilă. 60 de milioane vor veni de la bugetul local.
Pregătirea documentației pentru acest parc solar a început din toamna anului 2022. În ianuarie 2023, primăria preconiza că punerea în funcţiune a acestui parc fotovoltaic ar urma să acopere cea mai mare parte din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii şi licee din Brașov, 16 şcoli gimnaziale, 29 grădiniţe, 8 creşe, instituţiile de cultură, Primăria şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele şi punctele termice, pieţele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public şi sistemul de semaforizare din oraş, dar şi pentru domeniul schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).
Pe lângă acest proiect, Primăria mai are un program de dotare a 27 de unităţi de învăţământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanţare în luna noiembrie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

Va produce pe dracu’. Cât e soare pe an la noi? Păi atunci să nu mai fie cuplate primăria și celelalte instituții locale la sistemul energetic național și să folosească doar curentul produs de ei.

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
1 an în urmă

Slugoi putinist, acum te pricepi si la solare? Ca vad ca la analize de coprocultura esti specialist. Nu te lasi pana nu iese proba de coprocultura pe gustul tau. Insista, e bine. Sa ai pofta!

Barbu Gh.
Răspunde la  Willy
1 an în urmă

Bețivane, ce-ți mai face „prietena”? Aia pe care o „pupi” tu zi de zi, noapte de noapte: #MonaDragosteaMea.

Back to top button