„BRAȘOVUL este al doilea oraș infracțional al Revoluției!”
Afirmă Ioan Demi, președinte Asociației „Revoluţia 21 Decembrie Braşov”.
Aşa cum la Braşov Revoluţia a pornit de la un timişorean, Ioan Demi, care s-a aşezat, în 21 Decembrie 1989, în fruntea muncitorilor din ICA (IAR) Ghimbav, aşa şi „tăvălugul” procurorilor în dosarul pe care l-au numit „Certificate de revoluţionar false” a pornit, de data aceasta, de la Demi şi ai lui.
Aparent paradoxal, Asociaţia „Revoluţia 21 Decembrie Braşov” are doar 25 de membri. „Toţi au certificat de revoluţionar «pe bune». Suntem vechi colegi, ne cunoaştem din Decembrie 1989, din 21”, precizează Demi.
Spre comparaţie, Asociaţia Luptătorilor Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor (ALRUE) – Braşov Decembrie 1989, condusă de Vasile Mardare, are 1.200 de membri, iar la Bucureşti sunt depuse 360 de dosare de preschimbare a titlurilor vechi în cele de „Luptător cu rol determinant”, care aduce importante beneficii financiare. Demi spune despre aceştia că nu numai că nu au avut rol determinant, dar unii nici măcar nu au participat la Revoluţie. Cu peste 350 de „purtători de certificate” de luptători cu rol determinant la Revoluţie, Braşovul se situează pe locul al doilea pe ţară, după Bucureşti, la numărul de revoluţionari care încasează lunar 2.200 de lei. Toate hârtiile s-au făcut la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – rămas la vechiul acronim SSPR, de când era Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.
„Nu se poate să existe peste 300 de luptători cu rol determinant la Braşov, dintre care 60 de femei! Dacă au fost trei-patru femei care să fi intrat atunci în sediul Judeţenei PCR, până la fuga lui Ceauşescu. La fel, în total, mai multe 60-70 de revoluţionari cu adevărat nu au de unde să fie. A scăpat Mardare hăţurile, chiar dacă a vrut să facă el curăţenie. De aceea, noi am contestat din primăvară, când au început să curgă deciziile de acordare a titlurilor. Le-am spus procurorilor să nu scape de sub observaţie fenomenul, că suntem al doilea oraş infracţional al ţării în privinţa certificatelor de la Revoluţie!”, ne-a spus Ioan Demi.
Reamintim că după percheziţii dispuse de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, inclusiv la Braşov, Adrian Sanda, şeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, între timp demis, a fost arestat, alături de alte persoane, printre care şi un braşovean, Gheorghe Neagu, în dosarul „Certificate de revoluţionar false”. Adrian Sanda s-a afişat la Braşov, cu o zi înainte de a fi reţinut, pentru a participa la comemorarea revoltei anticomuniste a braşovenilor din 15 Noiembrie 1987, marțea trecută, iar din sursele noastre, a fost chemat la audieri îndată ce a a ajuns înapoi la Bucureşti.
„Din păcate, banii…”
„Noi ştiam că s-au strecurat multe persoane pentru această solicitare. În discuţii cu Secretariatul de Stat, cu domnul secretar, cu domnul Sanda, care e revoluţionar autentic, de la Timişoara, îi sugerasem să nu-şi bage pielea la saramură şi să analizeze cu atenţie fiecare dosar în parte. Din păcate, banii…”, mai spune preşedintele Asociaţiei „Revoluţia 21 Decembrie Braşov”.
În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie spun că din analiza actelor aflate la dosarul cauzei a reieșit faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de „Luptător cu rol determinant în Revoluție” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri, CPRD şi SSPR, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri. „Astfel, s-a stabilit că inculpatul (brașovean – nota red.) Neagu Gheorghe, având influenţă asupra angajaţilor SSPR şi CPRD, solicita diferite sume de bani de la revoluţionarii din judeţul Braşov, pentru a obţine validarea dosarului aferent calităţii de «Luptător cu rol determinant în Revoluție»”, se arată în referatul procurorilor.
Faţă de cinci inculpaţi din acest dosar s-a dispus măsura controlului judiciar, printre care şi braşoveanul Ciprian Albert Arănuşi, acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influență.
Citiți și:
Copii de 5 ani, revoluționari cu rol determinant în Revoluția din 1989?
Un BRAȘOVEAN este secretar de stat la revoluționari
Update. Dosarul „revoluţionarilor”. Un BRAŞOVEAN arestat, altul, sub control judiciar
Dosarul „revoluţionarilor”. Adrian Sanda, 30 de zile în arest
Dosarul revoluționarilor. Adrian Sanda a fost reținut
Update. Dosarul revoluţionarilor: O persoană a fost reţinută
Update BRAŞOV. Ce spune şeful revoluţionarilor braşoveni despre percheziţii
Update BRAŞOV. De la comemorarea 15 Noiembrie, la audieri
Update. Procurorii l-au „ridicat” pe secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor
BRAŞOV. Percheziţii la REVOLUŢIONARI
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.