BRAȘOVUL are o strategie privind adaptarea la… schimbările climatice
Consiliul Local Braşov a avut de aprobat, astăzi, Strategia privind adaptarea la schimbările climatice în Municipiul Braşov şi Planul de acţiuni privind adaptarea la schimbări. Este vorba despre primul document strategic privind adaptarea la schimbările climatice, la nivel naţional, municipiul Braşov fiind oraş pilot, alături de Sibiu şi Târgu Mureş.
Strategia face parte din proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, al cărui promotor este Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, şi a fost supusă dezbaterii publice pe data de 25 octombrie, prin afişarea pe site-ul Primăriei Brașov.
„Principalul efect al strategiei de dezvoltare durabilă a municipiului Braşov va fi identificarea de politici publice şi planificarea strategică adecvată, în vederea reducerii impactul negativ asupra mediului înconjurător, adaptarea la schimbările climatice”, conform reprezentanţilor Primăriei Braşov.
La realizarea strategiei au contribuit mai multe instituţii, printre care Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, Sistemul de Gospodărire a Apei Braşov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Agenţia Metropolitană Braşov etc..
Pentru realizarea strategiei, parteneri din Norvegia au prezentat modele de bune practici, iar în urma evaluărilor realizate de grupurile de lucru, s-au selectat patru sectoare vulnerabile la schimbările climatice pentru Brașov: „Infrastructură, construcții și planificare urbană”, „Sănătate publică”, „Biodiversitate”, „Turism și activități recreative”, „Educare, informarea, conștientizarea”.
Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă” are o valoare totală de 4.546.115 euro şi este finanțat prin fonduri acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2009 – 2014, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 3.822.997,51 euro, la care se adaugă cofinanțarea și cheltuielile neeligibile asigurate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2017. Obiectivul general al proiectului constă în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbările climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbări climatice.
CITIȚI ȘI:
Municipiul Brașov va avea o strategie și un plan de măsuri privind adaptarea la schimbări climatice
Opt elevi braşoveni, desemnaţi câştigători ai concursului „Desenez şi mă adaptez la schimbările climatice”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.