Expres
Braşovenii pot primi bani şi premii în weekend, în schimbul deşeurilor electrice şi electronice (DEEE-uri)
Braşovenii care vor să scape de deşeurile electrice şi electronice (DEEE) o pot face în acest weekend, având în schimb şansa să primească tichete în valoare de 10 lei, precum şi să participe la o tombolă şi să câştige aparate de uz casnic noi.
„3,2,1… Start în cursa reciclării!”, astfel se numeşte campania organizată de Primăria Braşov și de Serviciul Local de Colectare, cu sprijinul APM Brașov şi fiind susţinută de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec, întrucât are un puternic caracter informativ cu privire la importanța colectării deșeurilor electrice.
Cetăţenii vor avea la dispoziţie 16 puncte de colectare, în toate cartierele din Braşov, acestea fiind deschise între orele 10.00 şi 18.00. Totodată, vor putea apela gratuit (în intervalul orar 9.00-17.00) numărul de telefon 0800.444.800, pentru preluarea de la domiciliu a hârburilor – tot gratuit.
Tragere la sorţi
Conform Mihaelei Sima, reprezentant RoRec, braşovenii care vor preda aparate electrice şi electrocasnice la cele 16 puncte de colectare vor primi câte un tichet de tombolă, în cadrul căreia sunt puse la bătaie următoarele premii: 4 mașini de călcat, 4 mixere, 4 mașini de găurit, 4 cuptoare cu microunde, două aspiratoare bagless și două aspiratoare. Tragerea la sorţi va avea loc duminică, 22 mai, orele 19.00, la cortul RoRec din Piaţa Sfatului. Totodată, persoanele care vor preda DEEE în greutate totală minimă de 20 de kilograme vor primi un tichet în valoare de 10 lei. Pentru un deşeu complet de tip frigider sau combină frigorifică se vor oferi trei tichete a câte 10 lei, iar pentru un deşeu complet tip maşină de spălat rufe sau vase se vor da două tichete a câte 10 lei.
Cum se colectează DEEE-urile
„Este foarte important să protejăm mediul înconjurător şi implicit sănătatea noastră. Deşeurile electrice au în structură componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice”, a amintit viceprimarul Adina Durbacă. La rândul ei, Mihaela Sima, reprezentant RoRec, a explicat procesul de colectare a DEEE-urilor, în general.
„Colectarea DEEE este un proces simplu și gratuit, atât pentru cetăţeni, cât și pentru persoanele juridice. Serviciul Local de Colectare Brașov, prin TelVerde 0800 444 800, asigură preluarea gratuită a deșeurilor electrice de mari dimensiuni, în greutate de minim 30 kg, direct de la domiciliu sau sediu de firmă ori instituţie, prin simpla programare telefonică. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare”, a detaliat sursa citată. Totodată, există acţiunile periodice de colectare, precum cea din weekend, când braşovenii pot scăpat gratuit de deşeurile electrice la puncte de colectare.
20 de tone de deşeuri electronice strânse în decembrie 2015
Este al cincilea an în care se desfăşoară o asemenea campanie de mediu la Braşov. În decembrie anul trecut, braşovenii au aruncat aproximativ 20 de tone de DEEE, în cadrul unei campanii similare.
Dar, la nivel internaţional, anul acesta se împlinesc 40 de ani de la prima lege federală adoptată în 1976 în Statele Unite ale Americii, care reglementa eliminarea deșeurilor electrice. În Europa, prima țară care a dezvoltat și implementat un sistem de colectare și reciclare a deșeurilor electrice a fost Elveția, în 1991. În România, obligativitatea colectării deșeurilor electrice a venit o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, respectiv în 2007.
Punctele de colectare din cadrul campaniei
Astra – Blvd. Saturn nr.32 – în fața la Galeriile Orizont
Bartolomeu – Str. Gospodarilor nr.3 – lângă locul de joacă
Calea București – Parcul Someș
Centru Civic – lângă Sergiana Center
Centrul Civic – Str. Toamnei nr. 9, lângă stația RAT
Centrul Vechi – Str. Avram Iancu intersecția cu Str. Bisericii Romane
Centrul Vechi – Str. Nicolae Iorga intersecția cu Str. Lunga
Craiter – Str.Hărmanului nr.110 intersecția cu Str. Pavilioanele CFR
Făget – Str. 13 Decembrie, lângă stația RAT
Florilor – Blvd. Alexandru Vlahuță nr.10 în față la ITC
Griviței nr.47 – intersecția străzii Emil Racoviță, lângă locul de joacă
Noua – Darste – Str. Prunului nr. 9, lângă stația RAT
Prund – Schei – P-ța Unirii lângă stația RAT
Răcădău – Parcul Trandafirilor – lângă Carrefour Magnolia
Stupini – Str. Bârsei, lângă Biserică
Tractorul – Str. Oltet nr.12 – lângă Piața Tractorul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.