Expres

BRAȘOV. Ziua Unirii, sărbătorită fără „să dăm mână cu mână”

  • Ziua Unirii1_286008.jpg
  • Ziua Unirii_286006.jpg
  • Ziua Unirii5_286007.jpg
  • Ziua Unirii3_286009.jpg
  • Ziua Unirii4_286010.jpg
 

Citiți și:

BRAȘOV. „Bătrâne” ca Unirea, reîmprospătate cu dragoste

La fel ca la Ziua Națională, în 1 decembrie 2020, Ziua Unirii Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859 a fost sărbătorită în mod restrâns, în Piaţa Unirii (Prundului – Șchei). Oficialităţi civile şi militare, preoţi, politicieni și cetățeni veniți cu gândul de-a vedea dacă se face o sărbătorire sau doar aflați în zonă au luat parte la ceremonialul religios şi militar, organizat în jurul Monumentului Eroului Necunoscut din Piaţa Unirii. A lipsit obişnuita „coroniadă”. Preoţii au oficiat o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile dăruite ţării şi poporului român, dar şi de binecuvântare. Au lipsit, din motive de pandemie, Hora Unirii și spectacolul folcloric.

„Ziua de 24 Ianuarie 1859 rămâne în istoria noastră ca unul dintre momentele fundamentale, întemeietoare, în care am demonstrat că suntem o națiune ce găsim voința și puterea de a duce la bun sfârșit mari proiecte.
În acea zi, românii au făcut, cu o determinare care a depășit jocurile de culise externe ale epocii, primul pas în direcția înfăptuirii statului național și transformarea acestuia într-unul modern. Iar acest pas a deschis o nouă pagină de istorie și s-a dovedit unul crucial pentru ce avea să se întâmple ulterior: proclamarea independenței în 1877 și Unirea de la 1 Decembrie 1918.
În acest context, cred că este foarte important să amintim că și Brașovul a avut un rol deloc de neglijat: în luna mai a anului 1848, aici s-a elaborat programul-legământ intitulat «Principiile noastre pentru reformarea patriei», care cuprindea, ca obiectiv fundamental, unirea Moldovei și Țării Românești într-un singur stat neatârnat românesc.
Data de 24 Ianuarie 1859 reprezintă actul fondator al statului român modern, înfăptuit de lideri patrioți, vizionari, care au înțeles că există momente în istorie pe care un popor nu are voie să le rateze. Și au înțeles că a-ți servi țara și a răspunde așteptărilor neamului tău este cea dintâi obligație și cea mai mare cinste care i se face unui om politic.
Noi, cei de astăzi, avem datoria morală de a ne onora înaintaşii pentru  actele de patriotism, de multe ori duse până la jertfă, prin care ne-au făcut o țară. Avem, însă, și responsabilitatea uriașă de a avea grijă de această moștenire și de a transmite urmașilor noștri o Românie care să aibă un loc cât mai bun între statele Europei și ale lumii. Iar aceasta n-o putem face decât dacă urmăm pilda artizanilor Unirii. Pentru că, așa cum a spus un mare gânditor, suntem la fel de puternici pe cât suntem de uniți și la fel de slabi pe cât suntem de dezbinați”, este mesajul transmis de către Mihai Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

La rândul său, primarul Allen Coliban a scris pe Facebook două mesaje despre această zi de sărbătoare, adresate brașovenilor și nu numai:

„Momentan, pandemia ne împiedică să «dăm mână cu mână», dar avem speranța că vom depăși cu bine aceste vremuri și că vom «învărti hora frăției» din nou. La mulți ani, români! La mulți ani, România!” .

„Acum 162 de ani, Principatele Române făceau primul pas pentru realizarea unui stat național român, prin unirea Moldovei cu Țara Românească. La mulți ani de sărbătoarea Micii Uniri!”.
 
Pe de altă parte, primarul a rămas după ceremonie să stea de vorbă cu câțiva brașoveni aflați în Piața Unirii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button