Expres

BRAŞOV. Ziua Porţilor Deschise la Parchete! Unde şi cum lucrează procurorii braşoveni (GALERIE FOTO)

  • parchet 4_224106.jpg
  • unnamed (5)_224099.jpg
  • unnamed (4)_224098.jpg
  • unnamed (7)_224102.jpg
  • parchet_224095.jpg
  • unnamed_224103.jpg
  • unnamed (1)_224096.jpg
  • unnamed (3)_224097.jpg
  • parchet2.jpg
  • parchet2.jpg
 

Braşovenii care au vrut să afle mai multe despre activitatea procurorilor din cadrul Parchetelor de pe lângă Judecătoria Braşov, de pe lângă Tribunalul Braşov, respectiv de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov au avut posibilitatea s-o facă astăzi, cu ocazia „Porţilor Deschise”.

„A fost o manifestare care s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Justiţiei Civile în Europa şi le-am prezentat celor interesaţi Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, de pe lângă Judecătorie şi de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov. S-a luat contactul cu procurori, cu Grefa, cu tot ce înseamnă activităţile Parchetului şi infrastructura nouă de care beneficiem din anul 2015 (n.r. în noul sediu de pe Bulevardul Gării). Din punctul meu de vedere, toate aspectele au fost de interes, au existat întrebări şi am încercat să le lămurim”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procuror Adrian Aldea.

Cum era de aşteptat, la invitaţie au răspuns îndeosebi studenţi la Drept, care se pregătesc să intre în „tabăra” procurorilor sau, din contră, să devină avocaţi.

„Este o foarte bună oportunitate pentru studenţii la Drept, mai ales că suntem în anul III, mai avem doar un an până la absolvire şi ar trebui să ne hotărâm din timp spre ce profesie juridică să ne îndreptăm (…). Aş dori să devin avocat, dar las alte portiţe deschise… Chiar m-am gândit astăzi dacă ar fi mai bine să devin procuror… Nu ştiu, mă mai gândesc, depinde ce se iveşte”, a declarat Ancuţa Rădoi, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Drept.

Ziua Porţilor Deschide la Parchete a fost văzută ca o oportunitate şi de un coleg de-al ei: „Este o oportunitate a noastră, a studenţilor de la Drept, de a ne face o idee asupra tuturor domeniilor de aplicare a Dreptului şi pot să spun că mi-a plăcut. Cel mai mult m-a impresionat camera unde se audiază minorii. Nu aveam nici o idee asupra modului în care ar putea să arate o asemenea cameră”.

Peste 22.000 de dosare în lucru la Parchetul Judecătoriei Braşov

Anul trecut, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov au fost 2.000 de dosare, dintre care 1.000 au fost soluţionate de cei 12 procurori care şi-au desfăşurat efectiv activitatea în cadrul instituţiei, după cum ne-a explicat procurorul Adrian Aldea, precizând că cele mai multe au vizat infracţiuni de evaziune fiscală. „În prezent, avem în jur de 600 de dosare de evaziune fiscală şi 50 de corupţie. Sunt dosare vizibile, care prezintă interes. Corupţia ne afectează pe toţi şi încercăm să combatem acest fenomen”, a declarat sursa citată.

Dar, volumul cel mai mare de dosare se găseşte la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, unde sunt în lucru peste 22.000 de cazuri. „În acest moment, la Parchetul Judecătoriei Braşov sunt înregistrate peste 22.000 de dosare. Numărul este impresionant, însă a mai scăzut în ultimii ani, datorită faptului că au fost soluţionate foarte multe dosare (anual, peste 10.000), în condiţiile în care schema de personal este aproape completă, destul de bine calibrată pe volumul de dosare pe care îl avem şi coroborat cu faptul că procurorii, în fiecare zi, îşi dau interesul în a soluţiona cât mai repede dosarele pe care le au în lucru”, a explicat prim-procurorul Carmina Reit.

Cât priveşte Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, în cadrul acestuia lucrează prim-procurorul şi un procuror judiciar, un al treilea magistrat fiind delegat la Parchetul Curţii de Apel Braşov. Cei doi procurori au în lucru 180 de dosare. În alte judeţe, nu există un Parchet propriu-zis pentru minori şi familie, ci dosar secţii în cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunale.  

În cadrul vizitei de astăzi, braşovenii au putut intra în birourile procurorilor (inclusiv unde au loc audierile filmate şi înregistrate audio), în camera unde sunt audiaţi minorii (procedură ce se desfăşoară de obicei în prezenţa unuia dintre părinţi, a unui psiholog de la Protecţia Copilului şi a unui avocat din oficiu), în cele două spaţii amenajate pentru arest (unde sunt ţinute persoanele condamnate sau arestate care sunt chemate la audieri), în camera de recunoaştere (unde este geam pus pentru ca victimele să-i poată vedea pe eventualii infractori), în arhivă, în birourile grefierilor etc..


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button