Expres

BRAȘOV. Ziua Armatei, sărbătorită în formație restrânsă de pandemie, fără paradă

  • ziua-armatei7_292186.jpeg
  • ziua-armatei_292182.jpeg
  • ziua-armatei3_292183.jpeg
  • ziua-armatei1_292184.jpeg
  • ziua-armatei2_292185.jpeg
  • ziua-armatei4_292187.jpeg
  • ziua-armatei5_292188.jpeg
 

Ziua de 25 Octombrie 1944, când, la Carei, ultima palmă de pământ românesc a fost eliberată de sub ocupația străină din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, devenită din acest motiv Ziua Armatei Române, a fost celebrată astăzi şi la Brașov chiar dacă în condiții speciale, impuse de starea de alertă, pentru al doilea an consecutiv.

La ceremonia organizată în Cmitirul Eroilor de la Șprenghi au participat comandantul și militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmisegetusa”, prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, vicepreședintele Consiliului Județean, Senner Zoltan, comandantul Spitalului Militar, dr. Alexandru Keresztes, și comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean, colonel  Cristian-Elly Paliștan.

„25 octombrie este cea mai importantă zi pe care o celebrează militarii Armatei României. Este ziua în care omagiem istoria noastră națională, în care omagiem trecutul glorios al strămoșilor noștri. Le urez «La mulți ani!», să fie puternici și să trecem cu toții peste aceste perioade grele și, bineînțeles, le urez «La mulți ani!» tuturor românilor”, a afirmat colonel Marian Dragomir, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov.

„Astăzi onorăm o instituție care, în întreaga sa existență, a slujit cu cinste țara și neamul românesc, a reîntregit și apărat ființa națională.

25 octombrie este ziua în care, mai mult decât oricând, celebrăm patriotismul luminat, onoarea, spiritul de sacrificiu, curajul și camaraderia. Aceste virtuți i-au animat pe ostașii români de-a lungul istoriei în luptele pe care le-au dat pentru ca urmașii lor să trăiască liberi, într-un stat independent. Aceste virtuți i-au animat pe militarii Armatei României în teatrele de operații din Afganistan, Irak, Kosovo, acolo unde au reprezentat cu cinste țara, făcându-și datoria umăr la umăr cu aliații din NATO, de la care au primit cele mai înalte aprecieri.
Aceste virtuți îi caracterizează și pe militarii care îndeplinesc misiuni pe teritoriul României, fie că este vorba de intervenții la calamități naturale, de asigurarea capabilității militare sau de misiuni efectuate în contextul pandemiei prin care trecem, luptând în slujba vieții alături de cadrele medicale, de oamenii de la  ISU, Salvare, Poliție, Jandarmerie, DSP. Tuturor le adresez și cu acest prilej mulțumiri și îi asigur de recunoștința mea.
Mă înclin cu respect în fața memoriei eroilor căzuţi pe câmpul de luptă şi aduc un sincer omagiu veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, tuturor celor care au slujit cu onoare și abnegație Armată României și pentru care datoria faţă de ţară a reprezentat crezul suprem.
Transmit felicitări, gânduri bune și multă sănătate militarilor şi personalului civil din toate structurile Armatei noastre. Ei au făcut din această instituție una respectată, credibilă și apreciată.
La mulți ani Armatei României!”, este mesajul prefectului Cătălin Văsii.

„Ca în fiecare an, în 25 octombrie sărbătorim Ziua Armatei Române. Pe această cale doresc să le transmit militarilor români un sincer «La mulți ani!», să le mulțumesc pentru tot ceea ce fac în apărarea neamului românesc și le doresc în continuare să fie alături de noi. Iar noi, românii, să fim alături de simbolurile pe care le avem în această țară, și Armata Română este unul dintre acestea”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă, potrivit datelor oferite de lt. Gabriel Constantin, ofițerul de informare și relații publice al Birgăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”: „După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe și sacrificii, la marea victorie obținută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare