Expres

BRAȘOV. Violența cibernetică, o prelungire a violenței domestice / Sfaturi pentru femeile care trec prin această teroare

 

Violența în familie s-a extins prin hărțuirea pe internet, devenind un adevărat fenomen.

„În spațiul virtual agresorii au acces în permanență la victimă, la poziția ei în timp real, la rețele de socializare care potențează efectele negative ale violenței domestice din cauza audienței extinse, prin postarea de diverse mesaje jignitoare, amenințări, poze cu caracter nud, etc.”, au precizat polițiștii de la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov.

Modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, prin adoptarea Legii nr. 106/2020, reglementează tocmai acest gen de violență domestică în mediul online și anume violența cibernetică.

Astfel, violenţa cibernetică se referă la „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima”.

Ca victimă a violenței domestice, este important ca, atunci când cauți ajutor, să fii precaută, mai ales atunci când utilizezi telefonul sau calculatorul.

„Agresorii monitorizează de multe ori activitățile partenerilor lor, inclusiv folosirea calculatorului. Cu toate că există modalități de a șterge istoricul de Internet, acest lucru poate fi un semnal de alarmă pentru partenerul tău că încerci să ascunzi ceva, așa că fii foarte atentă! În plus, este aproape imposibil să ștergi din calculator toate dovezile, istoricul site-urilor vizitate etc, dacă nu știi foarte multe despre computere.
Dacă vrei să cauți ajutor online, cel mai sigur este să utilizezi un calculator din afara casei în care locuiești. Poți utiliza calculatorul de la locul de muncă, casa unui prieten, bibliotecă etc.”, au precizat polițiștii.

Mailurile și mesajele trimise pe chat-uri nu sunt cel mai sigur mod de a obține ajutor pentru violență domestică. „Fii deosebit de atentă atunci când trimiți mailuri, pentru că s-ar putea ca agresorul să știe cum să acceseze contul tău, să-ți cunoască deja parola de acces în cont. Ia în considerare crearea unui nou cont de mail despre care agresorul să nu știe nimic. Creează-ți conturi de mail folosind utilizatori si parole noi, schimbă parolele la serviciile bancare online, precum și la alte conturi sensibile”, au mai recomandat reprezentanții BAPC.

Chiar dacă nu crezi că agresorul are parolele, el le poate ghici sau a folosit un program spyware sau keylogging pentru a le obține. Alege parole pe care agresorul nu le poate ghici (evită zile de naștere, nume și date comune, porecle sau alte informații personale).

Agresorul nu are nevoie să fie expert în tehnologie pentru a putea utiliza tehnologia de supraveghere, pentru a-ți monitoriza mișcările și asculta conversațiile. Fii conștientă de faptul că agresorul poate folosi camere ascunse, cum ar fi „Nanny Cam” sau chiar un monitor de copil, pentru a-ți supraveghea/verifica activitatea. Sistemele de tip GPS, dispozitive de poziționare globală sunt, de asemenea, ieftine și ușor de utilizat. Dispozitivele GPS pot fi ascunse în mașină, geantă sau în alte obiecte pe care le porți cu tine. Agresorul poate utiliza, de asemenea, sistemul de GPS al mașinii pentru a verifica unde ai fost.

Să te protejezi de agresor este la fel de important dupa ce ai plecat, cum era și când locuiați împreună. Pentru a te proteja, ar putea fi necesar să te muți intr-un loc în care fostul partener nu te poate găsi.

Pentru a păstra noua locuință secretă: Nu-ți lista numărul de telefon – sună la compania de telefonie fixă sau mobilă pentru a cere acest lucru; pentru facturi si corespondență folosește mai bine o cutie de oficiu poștal, decât adresa de acasă; anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul; când deschizi conturi noi, folosește o altă bancă. Ține la tine tot timpul un telefon mobil încărcat pentru eventualitatea în care va trebui să suni la 112!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button