Expres

BRAȘOV. USR PLUS a ales să vadă partea plină a paharului

  • WhatsApp Image 2022-06-20 at 18.30.25 (2)_297723.jpeg
  • WhatsApp Image 2022-06-20 at 18.30.25 (1)_297724.jpeg
  • WhatsApp Image 2022-06-20 at 18.30.25_297725.jpeg
  • WhatsApp Image 2022-06-20 at 18.30.26 (2)_297726.jpeg
  • WhatsApp Image 2022-06-20 at 18.30.26 (1)_297727.jpeg
  • WhatsApp Image 2022-06-20 at 18.30.27_297728.jpeg
  • whatsappimage2022-06-20at18-30-26.jpeg

Într-un comunicat de presă de luni seară, reprezentanții USR PLUS Brașov au arătat că la Referendumul local pentru demiterea primarului comunei Dumbrăvița, Zachiu Popa, dintre cele 1.035 de voturi valabil exprimate, 988 de voturi, adică peste 95%, au fost pentru: „Doar 47 de voturi, adică 4,5%, au fost împotriva demiterii. Important de menţionat este şi faptul că primarul a fost ales în anul 2020 cu numai 596 de voturi. Este un rezultat care arată cât se poate de clar că un procent foarte mare de cetățeni activi ai comunei sunt complet nemulțumiți de actuala administraţie și își doresc schimbarea primarului – de altfel declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. De asemenea, se dovedește că acuzațiile primarului la adresa consilierilor locali USR PLUS, privind modul în care aceștia au strâns semnăturile, au fost complet nefondate și făcute cu intenția clară de a manipula oamenii, pentru ca aceștia să nu iasă la vot. O prezență la vot doar cu puțin mai mare ar fi dus, în mod inevitabil, la demiterea lui Zachiu Popa”.

Reamintim că referendumul local nu a putut fi validat din cauza faptului că prezența la vot a fost de 25.59%, adică sub pragul de 30% (detalii: BRAȘOV. Referendumul pentru demiterea primarului liberal s-a lăsat cu plângeri penale de la USR PLUS). 

„Încercările primarului și ale oamenilor săi de a împiedica cetățenii comunei să participe la referendum au continuat chiar în ziua votului, iar instituțiile statului de la nivel local – Poliția, Președintele secției de vot, judecătorul de la Biroul Electoral de Circumscripție – au fost complet ineficiente și au eșuat în a pune în aplicare legea”, acuză USR PLUS, care a trimis și poze pe care le consideră edificatoare în acest sens.
„Poliția nu a intervenit în niciun fel în privința faptului că primarul, împreună cu alți reprezentanți ai PNL, printre care și vicepreședintele Consiliului Județean, Șerban Todorică, au stat mai mult de o oră în fața secției de vot, deși acest lucru este interzis de lege (Legea 3/2000, articolul 33, alineatul (3) prevede că «În afară de membrii biroului electoral al secției de votare și de delegații acreditați de Biroul Electoral Central, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot peste timpul necesar pentru efectuarea operațiunii de votare». În acest context, am formulat o contestație pe care am adresat-o președintelui secției de vot de la Primărie. (…) Doar în urma insistențelor noastre, după circa o oră şi jumătate de discuţii, președintele secției a trimis poliția, care însă s-a dovedit foarte tolerantă față de primar și oamenii acestuia. Pe de altă parte, Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului conţine foarte multe prevederi ambigue, interpretabile. Voi ridica această problemă în Biroul Județean al USR PLUS Brașov și vom propune unele modificări ale legii, pe care colegii parlamentari să le ducă mai departe, în legislativ, astfel încât acest mecanism al referendumului local să se poată desfășura în condiții optime”, a declarat Horia Motrescu, vicepreședinte USR PLUS Brașov.

La rândul său, Viorel Strîmtu, consilier local și președinte USR PLUS Dumbrăvița, le-a mulțumit „oamenilor care au avut curajul să iasă la vot și să își exprime opțiunea și dorința cu privire la demiterea primarului” și celor care au semnat pentru a susține declanșarea referendumului. „Chiar dacă referendumul nu a putut fi validat, am reușit să arătăm că actualul primar nu mai are susținerea comunității, am tras un semnal de alarmă și am arătat întregii țări că o comunitate se poate mobiliza și poate folosi instrumentele democratice pentru a-și apară interesele. Dacă la acest referendum mulți oameni au fost convinși, prin diverse mijloace, să nu meargă la vot, următoarele alegeri din 2024 vor arăta cu siguranță dorința de schimbare a cetățenilor”, a mai afirmat Strîmtu.

Citiți și:

BRAȘOV. Primarul nedemis prin referendum contraatacă. Săgeți și spre Allen Coliban

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button