BRAȘOV. Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Sânpetru se desființează
Update BRAȘOV. Mutarea Psihiatriei se va face în „casa groazei”?
Până să fie discutat cu sindicatele, planul de reorganizare a spitalelor din municipiu, elaborat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov, primește susținere din partea Consiliului Județean, care și administrează unitățile sanitare din municipiul Brașov.
Astfel, Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie (UAMSP) Sânpetru se desființează, pentru ca în clădirea care va trece în administrarea Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie să fie mutate secțiile de Psihiatrie din imobilul de pe strada Mihai Eminescu, imobil pentru care CJ plăteşte o chirie de 10.000 de euro pe lună. Ba chiar proprietarii cereau 20.000 de euro (detalii aici: Update BRAȘOV. 10.000 de euro lunar pentru Psihiatria de pe Eminescu. Proprietarii cer 20.000 de euro)
Măsura, dacă va fi aprobată de consilierii județeni în ședința din 28 mai, ar urma să intre în vigoare din 1 august 2020.
Conform proiectului de HCJ, beneficiarii instituţionalizaţi la UAMSP vor beneficia de serviciile oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov şi de către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, respectiv de Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, adică vor fi împărțiți între acestea trei. De altfel, deși la Sânpetru ar fi trebuit să fie îngrijite doar persoane cu boli pulmonare, comisia (numită în 23 ianuarie de către CJ pentru evaluarea unității în vederea reorganizării) a constatat au fost instituţionalizate şi persoane cu alte afecţiuni neurologice, psihiatrice. De altfel, pentru că Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie a devenit din marite spital dedicat pacienților cu COVID-19, toți pacienții de TBC și afecțiuni respiratorii acute care n-au putut fi externați au fost transferați la UAMSP Sânpetru, care a devenit secție exterioară a spitalului, iar 13 beneficiari de la Sânpetru au fost preluați de către DGASPC, în prezent, la Sânpetru fiind doar 49 de bolnavi.
Aceeași comisie de evaluare a constatat că, în ultimii ani, numărul de beneficiari a scăzut, în timp ce costurile/beneficiar au crescut. În 2019, acestea au fost cu 168% mai mari față de standardul de cost aprobat prin HG în 2018. Gradul de utilizare a paturilor a fost de 60%, anul trecut.
Personalul de la Sânpetru, al cărui nivel de salarizare a încins, anii trecuți, spiritele în ședințele CJ (detalii aici: Update BRAŞOV. Salarii de la 3.700 de lei în sus la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială din Sânpetru) va fi preluat prin transfer în funcţie de domeniul profesional în care activează, pe locurile vacante din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi/sau din cadrul sistemului de asistenţă socială – DGASPC Braşov.
Pe lângă chestiuni contabile, o problemă mare care trebuie rezolvată este cea a clădirii despre care comisia a constatat că este „într-o stare avansată de degradare și nu s-au efectuat reparații capitale”, o exprimare eufemistică pentru un imobil pe care vizitatorii îl descriu drept numai bun pentru turnarea unui film de groază.
Din fericire, există un proiect cu finanţare europeană (detalii aici: BRAȘOV. CJ vrea bani europeni și pentru Unitatea de Asistență Medico-Socială), prin care se fac reparaţiile capitale și reabilitarea eneretică a clădirii unităţii de la Sânpetru. Consiliul Judeţean Braşov va trebui să facă demersurile pentru înlocuirea partenerului din contract, respectiv Unitatea de Asistenţă Medico – Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, cu Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov.
Citiți și:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.