Expres

BRAȘOV. „Un medic de familie câștigă cât șoferul de la CAS!”

 

Așa cum v-am informat deja, în mare parte, medicii de familie brașoveni s-au dus astăzi la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov pentru a-şi reînnoi contractele, semnând actele adiţionale, în baza cărora le sunt decontate de serviciile prestate asiguraţilor, în ciuda protestului anunțat la nivel național de organizațiile care îi reprezintă. 

Printre ultimii care s-au dus astăzi să semneze, cu un nod în gât, după cum ne-a mărturisit, a fost dr. Andrea Neculau (foto), președinta Asociația Medicilor de Familie Brașov.

„Nu aveam motive să renunţăm la această decizie de a protesta nesemnând actele adiționale, pentru că nu am obţinut decât nişte promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Mai bine de 45 de zile, după protestul național din 15 noiembrie din Piața Victoriei, am purtat discuții cu CNAS și Ministerul Sănătății. Rezultatul negocierilor este un succes parțial. În fapt s-au acceptat unele revendicări, dar e nevoie de garanții scrise în acest sens. Unul dintre punctele vulnerabile rămase nerezolvate este finanțarea acestui segment de asistență medicală. În continuare se dovedește că MS și CNAS nu înțeleg care este rolul și locul medicinei de familie în sistem și persistă în oferirea de soluții de compromis cu care nu suntem de acord. Vrem garanții de onestitate pentru ceea ce s-a agreat până în prezent și garanții că există deschidere și pentru viitor nu numai acum, când suntem într-un moment de criză. Până atunci nesemnarea adiţionalelor era mesajul de solidaritate al medicilor de familie din țară care nu mai doresc să funcționeze în condițiile actuale de finanțare. Din păcate, în doar câteva județe, cum ar fi Iași și Bistrița Năsăud, colegii au rămas pe poziție și au refuzat în bloc să semneze”, a declarat Neculau.

Pe de altă parte, dr. Neculau spune că oricum nu mai era oportun protestul acum, de vreme ce legea bugetului pe 2018 a fost aprobat: „Actul adițional nu are o miză așa de mare, dar noi speram să putem întoarce cumva lucrurile, să obținem o finanțare mai mare, însă nu mai e posibil dacă bugetul a fost deja aprobat. Vom continua lupta pentru Contractul-cadru pe 2018/2019”.

Doctorița a explicat de unde vine nemulțumirea profesioniștilor: medicina primară are alocate 5,8% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), în timp ce CNAS are 3%. „Adică 20.000 de oameni, medici și asistenți, au nici dublu față de ce au cei 3.000 de angajați din Casa Națională de Sănătate. Nu mai spun că spitalele au 60% și se știe că sunt un sac fără fund. Se bagă mulți bani în ele și nu se vede nimic de ani de zile, nu se rezolvă nimic. Asta pentru că se fac alocări istorice, nimeni nu face o analiză de necesitate, nimeni nu stă să identifice pe unde sunt pierderi și de ce. Nu există oameni care să facă politica sanitară, ne doream un departament în Ministerul Sănătății, să nu stăm noi să negociem cu prim-ministrul. Ne-am oprit acum, dar nu ne vom opri din a spune ce nu este în regulă și de a lupta pentru o finanțare adecvată. Casa aruncă informații că medicii de familie au venit mediu de 13.000 de lei lunar. E fals. 50% au cel mult 10.000 de lei, din care, după ce plătesc asistenta și toate cheltuielile cabinetului, rămân cu 2.500-3.000 de lei, adică atât cât are salariul șoferul de la Casa de Asigurări. 788 din 11.400 de medici de familie au venituri mari, de 13.000, dar și cheltuielile sunt mai mari”.  

Citiți și:

Update BRAŞOV. Peste 230 de medici de familie îşi desfăşoară normal activitatea

Consultații și medicamente doar pe bani, de mâine, inclusiv la BRAŞOV


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare