Expres

BRAȘOV. Un liceu cu zero promovați ar putea rămâne fără „boboci” din 2021

 

Începând cu acest an școlar, liceele fără nici un absolvent din seria curentă care să fi promovat Bacalaureatul în sesiunea de vară nu vor putea trimite la Ministerul Educației propuneri pentru cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, potrivit Ordinului de Ministru 5090/2019, publicatdeja în Monitorul Oficial „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie – iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”, prevede Art. 9, alin. 1, din Ordinul de Ministru 5090/2019, publicat în Monitorul Oficial. Este vorba de fapt despre noua metodologie pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat în anul școlar viitor, 2020-2021. Este pentru prima dată în ultimii ani când performanța de la examenul național este legată de înființarea claselor de liceu.

Potrivit Hotnews.ro, sunt 43 de licee din 23 de județe care sunt vizate de acest ordin. Pe lista aceasta nu apare însă Brașovul care are un liceu în asemenea situație, dar e drept că la forma de învățământ cu frecvență redusă: Colegiul „Aurel Vijoli” Făgăraș, unde, dintre cei șapte candidați  înscriși în vară, șase s-au prezentat și au picat toți. În toamnă, au fost înscriși șase, dintre care doi la zi și patru la FR, toți fiind respinși. E greu de spus cum va fi tratat colegiul făgărășean în acest context. Desfiinţarea claselor de liceu ai căror elevi nu reuşesc să promoveze Bacalaureatul fusese deja prevăzută de legislaţie în 2011, dar prevederea a fost schimbată chiar de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, în 2013, care spunea la acea vreme că „este o măsură total greșită. Nu are niciun efect favorabil și niciun fel de rezultat”. Acum, o consideră „potrivită”, după cum a declarat la o emisiune de joi seară de la Digi24. Concret, metodologia din 2011 prevedea ca liceele cu sub 15% elevi promovați la BAC să primească pentru clasa a IX-a un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă.

Citiți și:

BAC 2019. Județul BRAȘOV, în top 10. Totuși, avem licee cu 0, 1 sau 2 promovați


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare