Expres

BRAȘOV. Un convoi de ARO de la Poșta Română duce, după 500 de ani, răspuns lui Neacșu

  • scrisoare_4.jpg
 

După ce, la finele lunii iunie, primarii din Braşov şi Câmpulung Muscel, Allen Coliban şi Elena Lasconi, au marcat, la Brașov împlinirea a 500 de ani de la primul document cunoscut, scris în limba română – Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către Judele Braşovului, Johannes Benkner – printr-un schimb simbolic de epistole, a venit și timpul unui răspuns.

Acesta, fictiv, desigur, este în cadrul proiectului: „Secolul al XVI-lea versus Secolul XXI: Reconstituire-omagiu pentru unul dintre serviciile cele mai respectate şi protejate – Serviciul Poştal – prin prezentarea evenimentului «După 500 de ani. Răspunsul lui Johannes Benkner către Neacşu din Câmpulung»”.

Astfel, astăzi, 21 septembrie, trei autoturisme marca ARO vor înlocui vechii „călăraşi” pornind, la orele 10.00, din faţa Oficiului Poştal nr. 1 din Braşov, pentru a transporta o corespondenţă simbolică ce va avea ca destinatar Primăria Municipiului Câmpulung.

„Vom reface simbolic traseul serviciilor poştale dintre Transilvania şi Ţara Românească, cu accent special pe legăturile istorice dintre Braşov şi Câmpulung. Un eveniment cu dublă însemnătate din punct de vedere istoric şi un important punct de plecare în refacerea celor două legături între Braşov şi Câmpulung, ancorate în timp: traseul comercial şi traseul informaţional. La proiect participă doi parteneri marcanţi din punct de vedere ştiinţific şi cultural, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Braşov şi Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, care au conceput o scrisoare ficţională, ca răspuns al lui Johannes Benkner către Neacşu din Câmpulung. Nu ştim dacă judele Braşovului i-ar fi răspuns boierului Neacşu de la Câmpulung sau dacă i-a răspuns şi scrisoarea s-a pierdut, dar cu siguranţă ne putem imagina. Totodată, Johannes Benkner nu ar fi primit scrisoarea lui Neacşu şi nici acest răspuns fictiv nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat serviciul de poştă. Cu cai sau cu automobile, corespondenţă între Braşov şi Câmpulung a existat şi încă există, aşa cum au existat şi relaţii comerciale. În pagini de istorie locală mai recentă a intrat şi faptul că la Câmpulung se fabricau celebrele autoturisme de teren marca ARO, multe funcţionând cu motoare fabricate la Braşov. Tocmai de aceea liantul între Câmpulung şi Braşov este şi ARO, motiv pentru care «Scrisoarea lui Benkner din Braşov» va străbate DN 73 într-un convoi de autoturisme produse la Câmpulung”, a explicat Valer Rus, managerul Muzeului Casa Mureşenilor, parte din acest proiect.

Caravana ARO va opri la fiecare oficiu poştal din localităţile de pe drumul ce leagă Braşovul de Câmpulung pentru a fi lăsate, în mod simbolic, misive şi cărţi poştale.

Partenerii evenimentului sunt: Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Muzeul Automobilului Românesc, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Brașov, Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov și Poșta Română.

Sursa foto. Facebook/ ARO – mașina de legendă

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button