Expres

BRAȘOV. Tudor Benga îl amenință pe Cîţu cu retragerea susținerii în Parlament. Mărul discordiei…

 

Confruntat cu acuzații din partea societății civile, mai ales a ecologiștilor, că nu vrea să salveze Roșia Montană, prin demersurile oficiale ca situl să fie inclus în patrimoniul UNESCO, premierul Florin Cîţu susține că în coaliţia de guvernare sunt căutate soluţii în dosarul Roşia Montană, anume ca şi să se afle răspunsul la întrebarea dacă poate avea loc şi exploatarea minieră, relatează Agerpres. „Exact astea sunt discuţiile în coaliţie, să vedem care este soluţia pentru a merge mai departe. Să păstrăm şi situl UNESCO şi dacă să putem şi să exploatăm. Căutăm o soluţie. De aceea am chemat specialiştii. În coaliţie vin oameni care ne spun care sunt variantele. Pe de o parte, avem opinia de la firma de avocatură, pe de altă parte, avem Ministerul Culturii”.

În ceea ce priveşte dosarul includerii Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, el a afirmat că „nu s-a luat nicio decizie la nivel de Guvern în acest sens”.

„Nu am declarat nimic despre acest proiect până acum. Preşedinţii de coaliţie sunt şi discută. Acest proiect – a fost depus dosarul anul trecut din nou şi din acel moment nu s-a întâmplat nimic până acum”, a adăugat premierul Cîţu.

Acesta a subliniat importanţa opiniilor specialiştilor. „Pe de o parte avem avocaţii de la New York care ne spun despre dosar, pe de altă parte avem o mare parte dintre oameni care ne spun că avem nevoie de bani şi ar trebui să exploatăm, pe de altă parte ne spun oameni de la Ministerul Culturii alte opinii. Sunt foarte multe opinii. Decizia trebuie luată în coaliţie”, a afirmat prim-ministrul.

Întrebat dacă dosarul prezent permite exploatarea minieră la Roşia Montană, Cîţu a răspuns: „E complicat de spus dacă permite şi nu ne permite dosarul. Încă aşteptăm. Data trecută am avut câteva opinii de la specialişti. Aşteptăm să vedem opiniile specialiştilor. Unii spun că da, alţii că nu”.

Pe acest subiect controversat, opinia deputatului brașovean Tudor Benga (USR PLUS Brașov) este categorică.
 
„Nu știu exact cine și ce îl sfătuiește pe premierul Cîțu pe subiectul Roșia Montană dar dacă ține cu tot dinadinsul să-și torpileze de unul singur susținerea parlamentară atunci s-ar putea să-și fi găsit subiectul. Nu avem ce discuta pe subiectul ăsta, ideea retragerii dosarului Roșia Montană e inacceptabilă și nenegociabilă. Iar dacă premierul vrea să aibă o surpriză la următoarea moțiune de cenzură atunci jucatul cu focul pe lângă tema Roșia Montană s-ar putea să fie calea.
E greu de exagerat importanța simbolică a Roșiei pentru tot ceea ce înseamnă progresul civic și politic al societății românești din ultimii 15 ani. Din punctul meu de vedere există doi stâlpi de rezistență a tot ceea ce a însemnat revenirea la viață a unei culturi civice și societăți participative în România: Roșia Montană și Colectiv. Sigur, mii de oameni au dus mii de lupte mai mari sau mai mici, însă nimic nu a galvanizat societatea participativă precum Roșia Montană și Colectiv. Și USL 2012 și PSDragnea 2017 ar fi putut încăleca îngrozitor România și să ne ducă într-un abis similar Ungariei lui Orban sau Turciei lui Erdogan dacă nu ar fi existat mișcările civice născute din Roșia Montană și Colectiv. România europeana, atâta câtă e ea, nu-s deloc sigur că ar fi rămas în picioare fără unda socială pe care au creat-o cele două mișcări.
Și fix ăsta e motivul pentru care pur și simplu nu avem ce discuta sau negocia despre Roșia Montană. Pentru noi ăștia care am rămas în țară pentru că mișcările civice pornite din Roșia Montană și Colectiv au fost ultimul licăr de speranță că se poate totuși schimba ceva în țara asta, ăștia doi stâlpi sunt pur și simplu intangibili. Știu foarte bine, mai ales ca parlamentar ales fix pe valul societal creat de aceste două mișcări, că din păcate încă n-am putut să facem dreptate nici uneia dintre cauze.
Dar știu la fel de clar că dacă e vreun subiect pentru care voi da un vot de blam fără să clipesc oricărui guvern care mișcă și un milimetru înapoi în răul făcut deja atunci este unul din astea două. Pentru noi, ăștia prea tineri să fi trăit Revoluția sau Mineriada pe pielea proprie ca adulți, astea sunt cele două momente de căpătâi la care ne raportăm. N-am reușit din păcate, noi ca stat, să facem dreptate pentru nici unul din momentele de cumpănă ale României din ultimii 30 de ani. Dar tocmai de-asta minimul pe care îl avem încă la dispoziție este reacția fără echivoc la orice insultă suplimentară adusă lor”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button