Expres

BRAȘOV. Trei operații de transplant renal în două zile!

 

Maraton de intervenții cu un robot chirurgical superperfomant la Centrul de transplant renal „Gilles Mentha” al Spitalului Sf. Constantin din Brașov. În două zile, trei pacienți au primit rinichi de la rude apropiate.

O tânără de 19 ani a primit o nouă viață de la mama ei, care i-a donat un rinichi. Un bărbat de 41 de ani din Cluj are acum un rinichi de la soția lui, iar o bucureșteancă de 49 de ani a primit un organ sănătos de la soțul ei.
Intervenţiile s-au făcut simultan în două săli: într-una medicii au prelevat rinichii, în cealaltă i-au transplantat. Zeci de medici, anesteziști, asistente și infirmiere au lucrat pentru a realiza cele trei transplanturi. Toți pacienții se simt excelent. Echipa de medici români, în frunte cu dr. Bogdan Moldovan, chirurgul-șef al Spitalului Sf. Constantin, a fost asistată de specialiști de renume internațional de la Spitalul Universitar din Geneva.

Prelevările s-au făcut cu un robotul chirurgical

Prelevările de organe au fost făcute cu ajutorul unui robot chirurgical superperformant. După o astfel de operație minim invazivă, donorii pot pleca acasă după numai trei zile de spitalizare, față de 10 zile, cum se întâmplă în cazul intervențiilor clasice. „Au fost operate trei cupluri de pacienți. Intervenţiile au decurs foarte bine, prelevările de la donatorul viu au fost realizate prin tehnica robotică și apoi au urmat operaţiile de implantare care, la fel, au decurs fără nici un fel de problemă”, spune dr. Bogdan Moldovan.
„Cele trei intervenţii duble, adică transplant și implantare, au fost și din punct de vedere al anestezistului reanimator un succes și sper să avem în continuare rezultate la fel de bune cu toate proiectele care ni le propunem”, a afirmat dr. Mariana Cîmpeanu, medic anestezist.
„Am lucrat cu o întreagă echipă şi a fost foarte bine pentru că toată lumea este foarte implicată şi toţi pacienţii au fost foarte bine pregătiţi, asta este foarte important, atât donatorii cât şi cei care au primit au fost foarte bine pregătiţi şi asta ne-a permis sa realizăm totul în siguranţă”, a punctat prof. dr. Christophe Iselin, medic chirurg la Spitalul Universitar din Geneva.

Medicii au lucrat pro bono, statul nu a decontat nimic

Medicii au lucrat pro bono, iar pacienţii au plătit materialele medicale şi tratamentul. Costul prelevării și transplantării unui rinichi se ridică la circa 25.000 de euro. Niciuna dintre intervenții nu a fost suportată sau măcar parțial decontată de stat prin Agenția Națională de Transplant (ANT). „Există un principiu care spune că banii trebuie să urmeze pacientul, nu să conteze forma de proprietate a spitalului, astfel încât pacienții beneficieze de gratuitate”, a punctat dr. Moldovan.
Centrul de transplant „Gilles Mentha” din Brașov este singurul centru privat de acest gen din România și a primit de la ANT, în anul 2016, acreditarea pentru efectuarea de prelevare de organe și transplant renal. Însă nu a fost încă acceptat în Programul Național de Transplant.
„Cred că pentru România este esenţial ca fiecare cetăţean să ştie despre potenţialul donării de organe, ca familiile să discute despre asta, pe de-o parte, iar pe cealaltă parte, aşa cum a fost cazul şi aici, să aibă garanţia că organele persoanei decedate sunt folosite într-un mod expert şi transparent”, a declarat Christian Toso, medic chirurg.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button