Expres
BRAȘOV. Transelectrica Sibiu ține blocate două PUZ-uri pentru Stupini! „Situația nu este unică în țară”
Două Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) privind construirea unor locuinţe în Stupini sunt blocate de câteva luni, pentru că Transelectrica Sibiu nu acordă avizul unuia dintre planuri. La mijloc este o linie electrică aeriană (LAE) de 400 kV, care nu permite să fie amenajat nimic sub ea sau la o distanţă mai mică de 37,5 metri de-o parte sau de cealalaltă a ei (se poate observa în fotografie, fiind vorba despre zona hașurată). Unul dintre PUZ-uri (strada Fagurului – strada Păşunii – pârâul Ghimbăşel), realizat pentru o suprafaţă de 112 hectare, a primit aviz de principiu, dar celălalt, de care este conectat, nu îl primeşte, cerându-se diferite măsurători urmate de măsuri speciale de siguranţă. PUZ-ul problematic (Calea Feldioarei – strada Fagurului – strada Păşunii – S.P, adică „stradă propusă”) are 94 de hectare.
16 documentaţii respinse
Arhitectul care se ocupă de proiect pentru Primăria Braşov, Liviu Zaharia, ne-a explicat că pentru obţinerea avizului, Transelectrica Sibiu a solicitat un proiect care să reglementeze relaţia PUZ cu cerinţele pentru linia de transport energie electrică, astfel că, la indicaţiile societăţii, a apelat la o firmă specializată în documentaţie: Tractebel Engineering SA (din cadrul GDF Suez).
„Am comandat studiul de coexistenţă şi analiză de risc pentru LAE 400 kv”, ne-a explicat arhitectul. Dar, chiar şi aşa, situaţia este departe de a se soluţiona.
„Avem 16 documentaţii care au fost depuse şi respinse, acum suntem la a 17-a şi aşteptăm răspunsul”, conform sursei citate.
Stâlpul nr. 432, cu ghinion
Conform PUZ-ului, în zonă ar urma să fie case cu două-trei etaje, drumuri, trotuare, piste pentru biciclişti, zonă medicală, spaţii verzi etc.. Dar, aşa cum precizam, nimic nu trebuie să se afle sub linia electrică de 400 kv sau în zona de protecţie. În plus, stâlpii aflaţi pe terenul analizat trebuie să fie foarte bine asiguraţi, ca nu cumva să se producă vreo tragedie. În acest sens, Transelectrica Sibiu solicită, printre altele, măsurători şi lucrări de sprijinire a unui stâlp aflat lângă DN 13 (stâlpul 432).
Una dintre solicitările Transelectrica (a 10-a, în ordine cronologică) este următoarea: „Vă rugăm ca pentru documentaţia în analiză să calculaţi dacă stâlpul nr. 432 al LEA 400 kV Bradu – Braşov rezistă la cleme cu blocarea conductorului”. Dar, o astfel de problemă n-ar putea fi lămurită decât de specialiştii lor, potrivit arhitectului.
„Vor expertiză tehnică pe care numai ei o pot face”
„Firma angajată de noi pentru proiectare nu poate să facă şi măsurători. În primul rând, oamenii nici nu se pot urca pe stâlp, trebuie întrerupt mai întâi curentul din reţea. Vor expertiză tehnică pe care numai ei o pot face”, a explicat Liviu Zaharia. Conform sursei menţionate, Transelectrica Sibiu încearcă, de altfel, să determine Primăria Braşov să suporte cheltuielile cu măsurătorile şi cu lucrările de rezistenţă, în valoare de aproximativ 300.000 de euro.
„Asemenea probleme nu sunt doar la noi. Şi în alte zone din ţară există PUZ-uri blocate de Transelectrica. Din păcate, nicăieri nu s-a găsit o soluţie”, a precizat arhitectul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.