Expres

BRAȘOV. Tradiționalele prenume românești nu mai sunt în preferințele părinților! La modă sunt…

 

Ce prenume să-i dăm copilului, astfel încât să fie nu doar pe placul nostru, ci și al familiei, al prietenilor și chiar al lui, al pruncului, în momentul în care va crește?! Aceasta este dilema celor mai multe cupluri care devin părinți.

La Brașov, tradiționalele prenume românești – precum Maria, Ioana, Gabriela, Mihai sau Constantin – au pierdut teren. Astfel, conform informațiilor obținute de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Brașov, în top se află prenume precum „Anisia”, dar cu dublu „s” (nume de origine grecească, derivând din cuvântul „anisa”, care înseamnă unic, singular, fără pereche, inegalabil), Maya/Maia, a cărui semnificație este multiplă (în ebraică înseamnă primăvară, în filosofia hindusă – iluzie, la musulmani înseamnă prințesă; este și numele purtat de mama lui Buddha etc.), David (nume de origine ebraică, purtat de regele Israelului în legenda cu Goliat) și Ianis (în evreiască, Ianis înseamnă darul lui Dumnezeu, harul lui Dumnezeu). De asemenea, la fete se folosește des și numele de „Rebeca”, dar scris cu dublu „c” sau cu „k”.

Totuși, probabil pentru a-i mulțumi și pe membrii conservatori ai familiei, părinții aleg să le dea celor mici și un al doilea prenume, ales dintre cele românești. La brașovenii de etnie rromă se pun chiar trei prenume.

Imaginația părinților, ținută în frâu de legislație

Din fericire pentru micuți, nu s-au folosit prenume bizare, inspirate de anumite mărci, personaje sau fenomene ale naturii. Asta nu neapărat datorită înțelepciunii părinților, cât mai mult grație legislației în vigoare.

Atribuirea prenumelui unei persoane este reglementată în ţara noastră prin Legea 119/1996. Potrivit legislației în vigoare, „prenumele se stabileşte la data înregistrării naşterii, pe baza declaraţiei de naştere. Este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”.

Și în alte țări este ținută în frâu imaginația părinților, pentru binele copiilor.
Astfel, conform Business Insider, în multe țări din lume, autoritățile pot interveni ferm atunci când părinții înregistrează certificatele de naștere ale bebelușilor.

Spre exemplu, în Franța, birourile locale de înregistrare ale certificatelor de naştere trebuie să informeze instanţa de judecată locală în cazul în care consideră că un nume de copil contravine interesului copilului. Printre numele interzise în Franța se numără Nutella, Strawberry, Deamon, Prince William sau Mini Cooper.

În Danemarca există o listă de aproape 7.000 de nume de copii aprobate, iar în cazul în care numele ales de părinți nu se încadrează în aceasta, se face o cerere specială, iar varianta dorită este supusă evaluării la Departamentul de Investigare a Numelor al Universităţii din Copenhaga şi la Ministerul Afacerilor Ecleziastice (aproape 20% din cele aproximativ 1.000 de nume evaluate anual sunt respinse, cele mai multe din cauza pronunțării dificile).

Și în Germania există restricții, fiind interzise printre altele cele neutre ca gen, cele de obiecte, de produse sau care ar afecta starea de bine a copilului, aducând umilință (ex: Hitler, Kohl).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button