Expres

BRAȘOV. Tot mai multe animale sălbatice lovite de mașini pe drumurile publice

 

Semnalul de alarmă a fost tras de prefectul Marian Rasaliu, în conferința de presă susținută marți, când a prezentat și cele mai recente cazuri petrecute pe raza județului nostru, animalele fiind surprinse în traficul de pe drumurile naționale. 

Este vorba despre doi porci mistreți uciși de o mașină, la Predeal, și un urs lovit de un tir, pe raza localității Cața, în cursul zilei de luni.

Cu privire la porcii mistreți, găsiți morți luni dimineață, în afara părții carosabile, pe DN 73 A, relatarea prefectului s-a bazat pe o notificare din partea Direcției Sanitar Veterinare Brașov semnată de dr. Dorin Enache, în care erau prezentate măsurile întreprinse.

Astfel, imediat cum a fost sesizată existența celor două cadavre de animale sălbatice, la fața locului s-a deplasat o echipă a DSVSA Brașov pentru stabilirea cauzei decesului prin efectuarea necropsiei. S-a dovedit că animalele nu erau bolnave de pesta porcină, toate leziunile și fracturile de pe corpul sălbăticiunilor indicând că au fost lovite mortal de un autovehicul. 

Cadavrele au fost ridicate și transportate la o groapă din zona Timșul de Jos, unde au fost îngropate, potrivit procedurilor în astfel de situații.

 

Pe urmele ursului rănit 

În cazul ursului lovit de tir în zona Cața, procedurile de intervenție au implicat altă mobilizare, întrucât animalul, rănit fiind, a fugit în pădure la scurt timp după accident și nu a fost găsit la fața locului. Ca urmare, jandarmi, polițiști, membri ai Asociației Vânătorilor și ai DSVSA, precum și reprezentanți ai Asociației „Milioane de Prieteni” (dotați cu tranchilizante dacă ar fi fost nevoie de imobilizarea animalului), au organizat goane pentru a evita reîntoarcerea ursului în comunitate sau în trafic. Acțiunea s-a desfășurat ore bune în pădure până spre miezul nopții, iar a doua zi a fost reluată. Ursul nu a fost de găsit, dar după urmele identificate, ursul s-a retras spre adâncul pădurii.

Col. Cristian Elly Paliștan, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov, prezent în conferința de presă alături de prefectul Marian Rasaliu, a prezentat situația intervențiilor pe tot an ul, în urma alertelor înregistrate. 

„În acest an, la nivelul unității au fost preluate și tratate un număr de 161 de apeluri privind interacțiunea cetățenilor cu urșii, în creștere de 209% comparativ cu anul 2018, când au fost gestionate un număr de 52 de astfel de situații. În peste 75% din cazuri prezența animalelor sălbatice nu a putut fi confirmată. (91 situații)”, a precizat Paliștan. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button